Alle artikelen

Cv ‘checks’ werken niet. Iedereen is onbewust bekwaam.

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 03 maart 2017 Categorieën: Algemeen, Je cv

Wanneer je jouw cv laat ‘checken’, door wie dan ook, dan wordt dat wat je zelf in je cv hebt gezet beoordeeld. En daar zit een groot – funest groot! – knelpunt. In mijn meer dan 25 jaar ervaring in het loopbaanvak, weet ik dat iedereen onbewust bekwaam is. Je kunt véél meer dan je zelf kan bedenken. En wat jij niet zelf kunt bedenken staat ook niet op je cv. Zo simpel is het.

Ook na inzet van zelfanalyse-instrumenten, 360graden-feedbackgesprekken, testen, et cetera, heb je nog steeds onvolledig bewustzijn op je eigen vakmanschap, op dat wat je daadwerkelijk en concreet hebt neergezet in je werk. Dat wat onbekend is aan jezelf, wordt niet door jou gecommuniceerd. Volledig bewustzijn op je vakmanschap is cruciaal in het solliciteren, want het bepaalt of:

  • je wordt uitgenodigd op basis van je cv en LinkedIn-profiel;
  • je optimaal tot je recht komt in het sollicitatiegesprek: je zelfvertrouwen en concrete voorbeelden.

Cv-checks werken niet. Wat werkt dan wél? Ik weet wat wel werkt, en vertel je graag hoe.*

Wat wel werkt!

In mijn jarenlange werkervaring weet ik dat een diepte-interview – van minimaal drie uur – over het dagelijks werk met de simpele vraag: wat doe/deed je allemaal in je werk? zorgt voor groot bewustzijn op dat wat je werkelijk in je mars hebt. Telkens doorvragen, tot op detailniveau: wat deed jij en wat was het concrete resultaat? Met de focus op de laatste 10 jaar, want dat is wat telt in het solliciteren. 

Mijn startvraag is: ‘Welk werk wil je in 9-seconden veroveren?’ Omdat ik me dan pas écht goed kan verplaatsen in de selecteurs voor dat soort vacatures, zoals P&O’ers, leidinggevenden, intercedenten en recruiters. De volgende vraag is, telkens weer opnieuw: ‘Wat deed je in je werk?’ En dan wil ik álles weten; kwalitatief en kwantitatief. Met cijfers, €, %, aantallen, et cetera. Waarover gaf je advies? Noem eens op. Aan welke projecten werkte je? Noem eens op. Wat was het resultaat? Wat deed jij? Hoe groot was het budget? De antwoorden analyseer en filter ik. Ik bepaal wat op het cv komt en ik type het ook waar je bij zit. Ook nemen we je vacatureteksten erbij, zodat we de juiste zoekwoorden erin opnemen.

Ik vraag maar door en door. Dat zorgt ervoor dat jij je realiseert wat je allemaal hebt neergezet in je werk (en waar nodig, ook daarbuiten). Dit doorvragen, filteren en samenvatten creëert bewustzijn van je vakmanschap met als direct resultaat, zinnen als:

  • ‘Ik wist niet dat ik allemaal in mijn mars had.’ Of ‘Gosh, ik zie nu pas wat ik allemaal kan.’ Je zelfvertrouwen groeit ter plekke!
  • ‘Ik herken nu pas de rode draad in mijn werkleven.’
  • ‘Ja, nu kom ik met mijn vakmanschap tot mijn recht op mijn cv en LinkedIn, in seconden. Fijn, ook met de juiste zoekwoorden voor cv-databases en LinkedIn.’
  • ‘Wow, ik weet nu hoe ik mijn vakmanschap naar voren kan brengen in een sollicitatiegesprek.’
  • ‘Als ik plan B wil over twee jaar, weet ik nu welke opleiding ik moet gaan doen.’
  • ‘Ik ga meteen die en die bellen voor een netwerkgesprek.’

In het samen aan de slag zijn, met mijn cv-checklist als basis, maak jij het proces door van Onbewust Onbekwaam naar Bewust Bekwaam. Vastgelegd in het volgende model:

Dit bewustwordingsproces doet zich niet voor als je cv of LinkedIn-profiel wordt voorzien van alleen maar tips. Hoeveel tips dan ook. Degene die jouw cv checkt, behandelt dan dat wat jijzelf in je cv hebt geschreven. In je cv ontbreken dan per definitie onbewuste bekwaamheden.

Samen intensief in gesprek gaan om bewustzijn op je vakmanschap te creëren is een onmisbare investering die zich driedubbel en dwars terugbetaalt. Een investering in je zelfvertrouwen, het uitgenodigd worden en een beter sollicitatiegesprek kunnen voeren dan je ooit zelf had kunnen bedenken.

* Een aanpak die inmiddels door steeds meer loopbaancoaches die door mij getraind zijn met plezier en succes wordt toegepast. Wil jij als loopbaanprofessional dat ook opnemen in je trajecten of als krachtig op zichzelf staand product in je aanbod? Doe dan mee aan de wegens succes herhaalde LIVE cv-coachingstraining op vrijdag 23 juni 2017 van 9.00 tot 13.00 uur in Utrecht. Wil je meer weten? Lees voor meer info over deze training verder op mijn website.

Wil je zelf door mij op deze manier gecoacht worden? Lees dan verder op mijn website.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
“Het was een inspirerende en waardevolle training. Naast alle tips en je grondige methode, heb ik een nog dieper besef opgedaan hoe belangrijk het cv is voor alles wat daarna, op weg naar nieuw werk, nog komt. ” Caro Ritsma - Hoger Salaris
Meld je aan voor Cv ‘checks’ werken niet. Iedereen is onbewust bekwaam.
Schrijf een aanbeveling voor Cv ‘checks’ werken niet. Iedereen is onbewust bekwaam.
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!