Alle artikelen

Oók nieuw op LinkedIn: zoeken, netwerk opbouw, bedrijven en vacatures

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 24 januari 2017 Categorieën: Algemeen, Candidate Experience 3.0, Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Netwerken

Blog deel 2 – Jacco Valkenburg en Aaltje Vincent

In dit blog alles over wat nieuw is in groepen, zoeken, netwerken, bedrijven en vacatures, dit is deel twee van een tweeluik. Deel één behandelt alles wat nieuw is in het profiel. LinkedIn heeft veel vernieuwd de laatste maanden, Jacco Valkenburg en ik nemen je graag stap-voor-stap mee in al het nieuws in Solliciteren via LinkedIn. Met dank aan vakcollega Jolet Uilenberg, wiens profiel we hiervoor mochten gebruiken. Wij wachten beiden met smart op dat we het zelf ook hebben.

GROUPS

De groepen vind je onder het blokje rechts bovenaan:

Over wat er nieuw is aan groepen schreven Jacco en ik al eerder dit blog.

ZOEKEN NAAR VAKCOLLEGA’S EN SELECTEURS

Degene die nu het werk doen dat jij wilt doen weten het eerst dat er een nieuwe collega nodig is. Een goed on- en offline netwerk met hen opbouwen zorgt dat je in beeld bent als de vacature zich aandient. Evenals een netwerk met de selecteurs voor dat werk, zoals P&O Adviseurs, bureau- en corporate recruiters, leidinggevenden, directies, intercedenten en consultants.

EENVOUDIG ZOEKEN

Nieuw is dat je alleen kunt zoeken op 3 filters: gebied in Nederland en/of connectiegraad en/of bedrijf. Als je een targetlist hebt van werkgevers kun je ze in twee stappen zoeken, bijvoorbeeld HR adviseur. Als je klikt op People kun je verder specifiek zoeken op Connectie, Location of Current Company, vul naar wens bij Add waar je nog meer wilt zoeken.

(Het precieze zoeken op postal code en reisafstand is dus helaas écht vervallen).

GEAVANCEERD ZOEKEN

Hiervoor zijn er 5 search operators bijgekomen – of eigenlijk in plaats van de filters die er ooit waren – waarmee je zoekopdracht verder kunt verfijnen. De volgende 5 search-operators gebruik je in het zoekvenster:

  • firstname: vindt leden op basis van voornaam
  • lastname: vindt leden op achternaam
  • title: vindt leden die op hun huidige titel
  • company: vindt leden op hun huidige bedrijf (keyword search)
  • school: vindt leden die op een bepaalde scholen hebben gezeten (keyword search)

Search operators gebruik je in combinatie met AND, OR en NOT booleaanse operatoren. Lees ons blog hierover https://solliciterenvialinkedin.wordpress.com/2016/06/28/geavanceerd-zoeken-in-linkedin-boolean-operators/

Voorbeeld 

Ik zoek de loopbaanadviseurs of loopbaancoaches bij Randstad en Human Capital:

Het zoeken naar Posts op trefwoord, daar wordt nog aan gewerkt. (Jammer genoeg komt het zoeken binnen updates (al vervallen in 2012) nu niet terug).

NETWERK OPBOUWEN

Wil je connecten met iemand, dan vind je die knop nu onder de drie puntjes bij het profiel.

(Als je op Follow klikt, wordt de activiteit van die persoon ook in je timeline op je homepage getoond, maar connect je niet.) LinkedIn stimuleert je nu gelukkig ook om een persoonlijke tekst aan je uitnodiging toe te voegen :).

COMPANIES

LinkedIn is ook fantastisch om je targetlist van bedrijven samen te stellen. Bij ieder bedrijf zie je nu ‘Similar companies’.

(Voorheen zag je ‘People Also Viewed’). Je kunt ook bedrijven zoeken op trefwoord, maar je kunt helaas niet meer selecteren op gebied.

VACATURES

Najaar 2016 schreven Jacco en ik dit blog over het nieuws toen rondom vacatures (o.a. dat LinkedIn ook buiten LinkedIn zoekt voor je) en recentelijk dit blog over de nieuwe manier om in het geheim aan te geven dat je Bechikbaar bent. Ook in het nieuwe desktopdesign geef je dat aan onder ‘Update preferences’.

(Ons blog hierover is veel gelezen, mede door mijn update over het artikel in de Volkskrant door Jolan Douwes, de update had meer dan 118.000 views.)

ZOEKEN NAAR VACATURES

Het zoeken naar vacatures is simpel. LinkedIn legt het je als een fluitje van een cent uit in dit filmpje.

Jacco en ik namen je graag mee in dat wat écht nieuw is op LinkedIn van de afgelopen maanden! En dat blijven we doen!

Uitgebreid over slim LinkedIn gebruik voor nieuw werk lees je in het boek ‘Solliciteren via LinkedIn’, verschenen in 2009 bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Dit boek wordt door coauteur en recruiter Jacco Valkenburg en mij bij iedere druk geactualiseerd. De meest actuele druk is de 15e druk juli 2016. Het is een bestseller met meer dan 23.000 exemplaren verkocht! Ook verkrijgbaar als ebook in twee versies, een standaard en dyslexie vriendelijke versie.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Oók nieuw op LinkedIn: zoeken, netwerk opbouw, bedrijven en vacatures
Schrijf een aanbeveling voor Oók nieuw op LinkedIn: zoeken, netwerk opbouw, bedrijven en vacatures
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!