Alle artikelen

LinkedIn endorsements en solliciteren

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 19 november 2012 Categorieën: Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Sollicitatiegesprek

LinkedIn rolt op dit moment een nieuwe functie uit: het endorsen van je vaardigheden.* Sinds voorjaar 2012 zijn drie vaardigheden standaard onderdeel van je 100% profiel. Iedereen, ook jij, heeft meer dan drie vaardigheden. Vul dus alle vaardigheden in die je hebt! Kies daarvoor de begrippen die in jouw vakgebied gebruikelijk zijn.

De letterlijke vertaling van ‘endorsement’ is: instemming, bijval, klappen, applaus. En ze zijn met een muisklik te op de ‘+’ te geven. Je kunt eerstegraadsconnecties endorsen, en – let op – ook zelf eerst een vaardigheid van hen toevoegen!

LinkedIn schotelt jou ook je connecties voor, waarbij je zelf kunt selecteren welke vaardigheid jij bij wie endorset. Dit gaat heel snel. Wil je het weloverwogen doen, bezoek dan het profiel van diegene. Door eenvoudigweg te klikken kun je dus jouw netwerk ‘applaus’ geven!

Vaardigheden wegen mee in de resultaten als men naar jouw vakmanschap zoekt op LinkedIn, omdat zij onderdeel zijn van een 100% profiel. De gegeven endorsements wegen nog niet mee, maar wat niet is kan nog komen.

Je hebt met jouw LinkedIn profiel maar één enkel doel en dat is dat anderen over jou denken: “Die wil ik graag spreken!”.

Welke invloed hebben endorsements daarop?
Daarvoor heb ik drie mensen gesproken wiens dagelijks werk het is om nieuwe collega’s te werven.

Jacco Valkenburg – internationaal recruiter en co-auteur ‘Solliciteren via LinkedIn
“Ik vind endorsements een verrijking in het compleet maken van je profiel. Het geeft in één oogopslag weer waarop je gewaardeerd wordt in je vak. Het is een briljante zet van LinkedIn om iedereen aan te sporen tot het vullen van het profiel met vaardigheden waarop deze goed gevonden kunnen worden.”

Jorg Roodbeen – directeur Klap Makelaars in assurantiën, Amsterdam
“Ik vind endorsements niet waardevol. Het is veel te gemakkelijk, net als een soort Like op Facebook. Echte aanbevelingen vind ik wel waardevol net als zicht op het netwerk. En ik kijk ook naar aanbevelingen, met dien verstande dat de waarde ervan mede afhangt van de relatie tussen de aanbeveler en aanbeveelde. Een positieve aanbeveling, liefst meerdere, heeft wel degelijk een positieve invloed op het beeld dat ik dan heb van een kandidaat.”

Floor Nobels – online & social media recruiter
“Ik vind endorsements aardig, zie ook mijn blog op NRC Carrière. Ik hecht meer waarde aan endorsements naarmate meer mensen ze invullen. Eén is geen. Ik zie dat mensen mij ook endorsen terwijl ze niet met mij gewerkt hebben. Ze zeggen dus ook welke associatie mensen bij jou hebben. Ik geloof dat aanbevelingen en reviews van collega’s en klanten belangrijk gaan worden. De meeste waarde hecht ik aan aanbevelingen. En vooral het nabellen ervan, zal ook zo met endorsements gaan denk ik. Er zal in de toekomst vast ook rekening mee gehouden worden bij sollicitaties en promoties. Alles moet je duiden, positief kritisch blijven en niet meteen voor waar aannemen.”

Vakmanschap in één oogopslag
Endorsements krijg je door ze te geven en door om te vragen. Als jij ze geeft krijgt de ander daar melding van. Het nodigt uit om ook endorsements terug te geven. Je kunt er vanzelfsprekend ook om vragen, persoonlijk, bijvoorbeeld na afloop van een training die je geeft, of in een mail.

Aanbevelingen krijg je in Nederland door er om te vragen – altijd persoonlijk-, met een inhoudelijke toelichting wat je graag aanbevolen zou zien. Vergelijk het met het vragen om een referentie. Als je een aanbeveling accepteert en plaatst, vraagt LinkedIn je meteen om een aanbeveling terug te geven. Doe dit niet, in Nederland wordt dit gezien als vriendjespolitiek.

Jacco, Floor, Jorg en ik vinden aanbevelingen cruciaal voor je LinkedIn profilering! Endorsements zijn een mooie aanvulling om je profiel ook in een oogopslag eruit te laten springen in je vakmanschap! Je werkt binnen een paar dagen met endorsements als je jouw LinkedIn taal instelt op ‘English’ (als je dan weer terugschakelt op Nederlands zie je ze ineens niet meer). Het uitrollen op Nederlandse profielen is nog gaande. Update: sinds 24 januari 2013 werkt het ook op de Nederlandstalige profielen, mooi!

Let op: voor een 100% profiel zijn nu ook minimaal 50 connecties nodig. De ‘drie aanbevelingen’ zijn sinds dit jaar geen standaardonderdeel meer van een 100% profiel, maar wel broodnodig!

*Zie ‘gedeeltes toevoegen’ voor de vaardigheden sectie. Geef ook je niveau en het aantal jaren ervaring aan. Je vaardigheden kun je ook in de door jou gewenste volgorde ‘slepen’. Het percentage dat bij een skill staat, zie bijvoorbeeld hier, geeft de groei/daling aan op jaarbasis van deze genoemde vaardigheden door alle LinkedIn leden.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor LinkedIn endorsements en solliciteren
Schrijf een aanbeveling voor LinkedIn endorsements en solliciteren
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!