Alle artikelen

Nieuw werk via LinkedIn in een dag.

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 11 maart 2013 Categorieën: Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Sollicitatiegesprek

Deze week ontving ik een enthousiast bericht van een deelneemster aan één van mijn masterclasses. Het was haar gelukt om in een dag met LinkedIn nieuw werk te vinden. Daar wilde ik meer van weten en ik belde haar met de vraag wat ze precies had gedaan.

“Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Hoe is het je gelukt?”
“Dankjewel. Ik kom net thuis van mijn eerste werkdag. In het voorjaar van 2012 zat ik midden in een reorganisatie bij Inholland en ik volgde toen een masterclass ‘Solliciteren via LinkedIn’ bij jou. Het was erg inspirerend. Alles was nieuw voor me en ik was erg onder de indruk. Ik heb zitten smullen van alle nieuwe informatie. We kregen toen ook je boek ‘Solliciteren via LinkedIn’. In juli 2012 besloot ik zelf weg te gaan bij Inholland en ik gaf mezelf vrij tot de kerst. Dat had ik echt even nodig en het was erg fijn. Half januari ging ik serieus aan de slag om nieuw werk te vinden. Ik ben al 53, dus ik vond het wel spannend.”

“Vertel. Hoe heb je het aangepakt?”
“Ik nam twee besluiten. Het eerste was dat ik ging investeren in een goede coach die me zou helpen te ontdekken of werken als projectmanager binnen het onderwijs inderdaad datgene is dat ik het liefste doe. Tot nu toe namelijk ben ik altijd min of meer toevallig terechtgekomen in elke baan die ik heb gehad. Nu zit ik in een fase dat ik gehoor kan geven aan dat stemmetje in mij: “Is dit werkelijk wat ik wil?”. Daar ben ik inmiddels mee bezig en ook nu ik werk heb gevonden, ga ik daar mee door. Het tweede besluit was aan de slag te gaan met datgene wat ik in jouw masterclass had geleerd.

Ik heb mijn LinkedIn profiel op orde gemaakt door stap voor stap je boek te volgen en alle aanwijzingen op te volgen. Ik ben er twee weken heel druk mee geweest. Pas toen alles compleet was en alle aanbevelingen binnen waren, ben ik actief geworden.”

katinka

“En hoe ben je dan aan je baan gekomen?”
Toen mijn profiel dus helemaal af was, ben ik op een maandag met 100 mensen gaan linken. Ik stuurde iedereen een persoonlijke uitnodiging. Op dinsdag werd ik gebeld door een contact bij de VO-raad. Ik had daar al eens met twee mensen samengewerkt. Precies op het moment dat ik haar bevestiging zag, ging de telefoon. Ze gaat met zwangerschapsverlof, neemt nog een aantal maanden extra verlof op en zocht een vervanger. Op dat moment zag ze mijn uitnodiging. Op donderdag ging ik op gesprek en  was het al snel beklonken.”

“Waarom denk je dat het zo snel ging?”
“Ik ben echt heel zorgvuldig bezig geweest met mijn profiel aan de hand van je boek. Ik koos ik mijn foto heel bewust: neutrale kleding, goed letten op de achtergrond en de lichtinval en vlot en fris op de foto. Zeker gezien mijn leeftijd, leek me dat heel belangrijk.”

“Heb je nog meer tips?”
“Zorg voor goede aanbevelingen. Vooral van mensen die hoog in de boom zitten en niet alleen maar van je huidige/vorige organisatie. Mensen doen het graag voor je. Ik heb ze allemaal persoonlijk gevraagd door ze te bellen of te mailen. Pas daarna heb ik ze via LinkedIn uitgenodigd. Maar gebruik nooit de standaardtekst. Ook heb ik de samenvatting erg serieus genomen. Leg goed uit wat je hebt gedaan, neem er de tijd voor. Dan komt het professioneel over en krijgen mensen een goede indruk van wie je bent en hoe je te werk gaat. Zie de mogelijkheden van LinkedIn: je kunt er zoveel mee doen. Mensen zien dat niet en maken er te weinig gebruik van. Bijvoorbeeld: welke bedrijven vind je interessant en welke mensen uit je netwerk werken hier of kunnen je introduceren? Dat netwerk van je eigen netwerk is heel belangrijk. Sowieso is het leuk om te kijken welke contacten zij allemaal hebben.

“Wat wil je tot slot nog kwijt?”
“Ik heb heel veel aan de masterclass gehad, er ging een wereld voor me open. Je hebt me doordrongen van het nut van netwerk als LinkedIn, zo maak je de beste kans. Dit is via-via maar dan online. Ook recruiters zoeken zo. Je legde heel goed uit hoe het werkt en zo is het ook gegaan. Ik dacht meteen: dit klopt. En weet je wat leuk is? Dankzij LinkedIn vond ik oude schoolvriendinnen terug en vanavond gaan we met z’n allen uit eten en daarna naar de reünie van onze middelbare school.”

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Nieuw werk via LinkedIn in een dag.
Schrijf een aanbeveling voor Nieuw werk via LinkedIn in een dag.
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!