Alle artikelen

Kies voor jezelf

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 24 juni 2012 Categorieën: Algemeen, Arbeidsmarktklaar

Op 12 september a.s. zijn er verkiezingen en de politieke partijen maken dezer dagen hun kieslijsten bekend. Welke huidige kamerleden zijn opnieuw verkiesbaar en op welke plaats staan zij? En wie mag niet meer terugkomen of staat op een plaats die weinig perspectief biedt op een volgende periode in de Tweede Kamer?

Deze week lekte de top 5 van de verkiezingslijst van Groen Links al uit en ook bij de PvdA is behoorlijk wat rumoer ontstaan over de deze week bekendgemaakte kieslijst voor de verkiezingen van 2012. Er zijn al wat PvdA’ers die zich hebben teruggetrokken van de verkiezingslijst omdat zij vonden dat ze een te lage plaats kregen. Kamerleden klagen er in het AD van 22 juni jl. over dat er respectloos wordt omgegaan met de afvallers en dat er geen sprake is van personeelsbeleid.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de straks werkzoekende (ook wel ‘werkloze’ genoemd)  kamerleden reageren zoals ieder ander die –door reorganisatie- zijn baan verliest: boos en teleurgesteld. Zeker als het onverwacht is, is het een logsiche eerste reactie om je frustratie af te reageren op degene die voor jou een beslissing heeft genomen. Degene die jou heeft afgewezen en een ander boven jou verkiest.

Toch hoeven de werkzoekende kamerleden na 12 september niet te wanhopen. Sterker nog: het biedt ook weer nieuwe kansen. In een paar stappen zijn ze weer klaar om met frisse moed te starten in een nieuwe werkomgeving.

1. Loslaten
Verwerking is noodzakelijk. De schok van de boodschap moet binnenkomen en een plek krijgen, zoals dat zo mooi heet. Dat betekent dat alle emoties aan de beurt komen: van boosheid naar teleurstelling, van verdriet naar onmacht en van wanhoop naar wraakgevoelens. Ervaar het en aanvaard het. Hoe sneller je kunt loslaten, des te eerder heb je weer grip op je eigen loopbaan.

2. Energie opbouwen
Stap uit je emoties en doe wat je al lang niet meer gedaan hebt: ga wandelen, besteed tijd aan familie en vrienden, kook uitgebreid, zorg goed voor jezelf. Kortom: focus op jezelf, je eigen gezondheid en maak keuzes waardoor je weer lekker in je vel zit.

3. Onderzoek je talenten en kwaliteiten
Ga herkaderen. Kijk terug op je loopbaan tot nu toe en filter eruit waar je kwaliteiten zichtbaar werden en waar je passie voor  voelde. Waarmee wil je graag verder? Waarin wil je je ontwikkelen? En check even of je echt al ‘arbeidsmarktklaar’ bent.

4. Vertaling  kwaliteiten naar de huidige arbeidsmarkt
Sommige kamerleden zitten al jaren binnen de muren van politiek Den Haag. Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Onderzoek hoe je kwaliteiten aansluiten bij wat er nu nodig is in organisaties. Of misschien overweeg je wel om zelfstandig ondernemer te worden? Wat heb je hiervoor nodig? Wees creatief, denk vanuit je talenten en niet zozeer in vaste vormen die je in je hoofd hebt.

5. Vind werk met social media
Verdiep je in Twitter, leer hoe je LinkedIn effectief gebruikt, verzamel informatie op internet en zorg ervoor dat je niet alleen de traditionele kanalen gebruikt. Dat doet iedereen al. Ontdek je eigen manier en ga netwerken.

Hopelijk vinden de nu zo gefrustreerde kamerleden hun weg door deze 5 stappen waardoor ze over een tijd met een goed gevoel terugkijken en misschien zelfs wel constateren: “Ik had dit duwtje in de rug nodig want nu zit ik pas echt op de juiste plek!”

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Kies voor jezelf
Schrijf een aanbeveling voor Kies voor jezelf
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!