Alle artikelen

Carrièreswitch: 7 manieren om te weten waar je aan begint!

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 10 april 2018 Categorieën: Algemeen, Arbeidsmarktklaar

“Ik wil echt iets anders. Hoe pak ik dat aan, Aaltje?” Dat hoor ik steeds vaker in mijn masterclasses. Ook de cijfers zeggen het: in 2017 wisselden ruim 930.000 mensen van beroep en/of sector.

Je wilt ander werk omdat jijzelf verandert. Of omdat je werk verandert. Of omdat je werk gewoonweg ophoudt te bestaan.

Er zijn talloze loopbaanboeken vol geschreven en veel testen voor zelfanalyse en coaches die je kunnen helpen om de volgende stap in je loopbaan te bepalen. Bedenk wel dat je, om deze loopbaanstap stap écht goed te kunnen zetten, zoveel mogelijk moet weten wat het werk werkelijk inhoudt. Dat is een eerste vereiste.

En het mooie is, dat kan nu beter dan ooit! Online kun je tot in de haarvaten van een nieuwe arbeidsmarkt doordringen. Zeker met behulp van LinkedIn. Toch haal je de beste informatie in real life (‘IRL’), direct bij de bron: de mensen die nu het werk doen waarvan jij denkt dat het leuk is! Ontmoet hen en vraag hen het hemd van het lijf. Of, nog beter, ervaar het werk zelf. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Ik geef je zeven tips.

En ik vertel je straks hoe het mij zelf verging toen ik in 2001 een van de eerste zijinstroomleraren van Nederland werd.

Bij elk van deze zeven tips is je doel: weten of dit werk of deze sector en deze werkgever echt bij je passen. Dat doe je door enthousiast vragen te stellen. Vragen waaruit je gedegen voorbereiding blijkt. Zo zet je jezelf op de kaart en wie weet waar dat toe leidt… Zorg dat je online álle informatie kent die er maar te vinden is, ook via de bedrijfspagina’s op LinkedIn en Facebook. Bereid je vragen voor en neem ze mee.

Mijn zeven tips!

  1. Bezoek congressen of beurzen. Stel, je wilt je vanuit het HR-vak specialiseren in fulltime recruitment. Wat is dan een betere plek dan een congres om je te oriënteren en mensen te ontmoeten die nu al in dat vak werken? Super natuurlijk, want dan kun je ook contact leggen met iemand met wie je een netwerkgesprek wilt voeren!  Zie tip 4.

  2. Bezoek vakbijeenkomsten. Wil je de overstap maken van intercedent naar het vak van loopbaancoach? Bezoek dan een van de regionale bijeenkomsten van de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals Noloc. Je bent altijd welkom als gast. Bij iedere beroepsvereniging staat vragen vrij.
  3. Bezoek een open avond/dag van werkgevers. Steeds meer werkgevers organiseren open dagen of avonden. Denk aan de zorg, transport, techniek en onderwijs. Ik zie de aankondigingen regelmatig voorbij komen op LinkedIn, ook voor het werken in een gevangenis.
  4. IRL netwerkgesprekken voeren met mensen die nu het werk doen dat jij wilt doen. De ervaring leert dat iedereen graag over zijn werk praat. Echt! Zeker als je zegt dat je juist hem of haar graag spreekt binnen je heroriëntatie op je loopbaan en dat je hun advies erg op prijs stelt. Netwerken is ook geven. En je vraagt je wellicht af wat jij te geven hebt, terwijl jij je aan het oriënteren bent op jouw loopbaan? Wat jij geeft is je aandacht! Een vol uur jouw volle aandacht voor hun geliefde werk, terwijl jij geïnteresseerde vragen blijft stellen. En aandacht is de nieuwe schaarste.
  5. Vraag of je mee mag lopen. Tijdens een netwerkgesprek of een open dag kun je vragen of je mee mag lopen in de praktijk. Een paar uur, een dag of een paar dagen. Dan krijg je een nog beter beeld!
  6. Pak de telefoon. Als je bijvoorbeeld wilt overstappen van administratief werk naar klant-contact-center werk dan bel je P&O/HR/leidinggevende en stel je de vraag “Ik wil dolgraag eens meelopen op jullie klantcontactcenter om te kijken of dat beroep bij me past, kan dat?”. Doe het, vraagt het! Je kunt dit ook vragen voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren:
  7. Als je bent uitgenodigd om te komen praten over een vacature in een sollicitatiegesprek, vraag dan of je het gehele team mag spreken – doe het, schroom niet. Je komt zo ontzettend gemotiveerd over!

    Bron: boek Sollicitatiegesprekken doe je zo, 2015, Aaltje Vincent

Zijinstromen

In 2001 was ik zelf een van de eerste zijinstroomleraren in Nederland in het VMBO. Ik had me helemaal ingelezen en leraar-studievoorlichtingen bezocht. Ik had gesprekken gevoerd met leraren die ik kende via de crèche van mijn zoon. En aan hen heb ik gevraagd of ik op hun school stage mocht lopen. Dat mocht: twee volle dagen. En ik werd leraar. Wat mij in de dagelijkse werkpraktijk enorm tegenviel was o.a. het werken in een strak schema, ieder uur een nieuwe groep in een nieuw klaslokaal. Ik was er toch niet voor in de wieg gelegd. De andere zijinstroomcollega’s waren wel blij en succesvol! Ik was erg teleurgesteld, maar wel een hele ervaring rijker. Als ervaringsdeskundige nam ik deze zijinstroomervaring mee terug mijn loopbaanvak in.

Ik wens je alle mogelijke inspiratie bij het bepalen van jouw volgende loopbaanstap. Nadat je je keus voor een beroep of sector hebt bepaald kun je succesvol aan de slag met het veroveren ervan. Hoe je dat aanpakt, lees je in mijn laatste boek Jobmarketing 3.0, Nu vindbaar, straks nieuw werk (29edruk februari 2018). En in mijn vele gratis blogs, artikelen in de pers, checklists, visuals et cetera op mijn website.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Carrièreswitch: 7 manieren om te weten waar je aan begint!
Schrijf een aanbeveling voor Carrièreswitch: 7 manieren om te weten waar je aan begint!
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!