Werkgevers zoeken jou. Behalve dat ze direct op zoek gaan naar jouw vakmanschap door middel van ‘sourcen’ op LinkedIn, delen ze hier ook hun vacatures. Voorbeelden daarvan zijn via ‘referral’, het netwerk van hun medewerkers. En wat is er nu mooier dan dat jij vinden en gevonden worden combineert? Vind op LinkedIn een vacature én vergroot je netwerk, zodat je direct contact kunt leggen voor een persoonlijke introductie.
Ken jij de zes plekken waar je vacatures vindt op LinkedIn?
1. Heet van de naald
Je vindt ze ‘heet van de naald’ in persoonlijke updates. Soms zelfs nog voordat er een officiële vacature ook maar ergens online staat. Zoals in dit voorbeeld:
Waarom ze in persoonlijke updates gedeeld worden? Omdat dit gratis is en het is direct in het hart van het netwerk van diegene die het deelt. Connect dus met vakgenoten en met degenen die werken waar jij wilt werken. Lees mijn blog daarover Je meest cruciale netwerk: vakgenoten. Ja, óók ‘onbekende’!
Bonustip voor werkzoekers
Zoek ook via content naar vacatures! Lees mijn blog Zoeken in Content, het kán op LinkedIn daarover.
Bonustip voor werkgevers
Je kunt je vacature ook delen in een Word-document of Pdf. Gebruik daarin, naast je logo, ook aansprekend beeldmateriaal van de functie, beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Tag in de tekst de naam van de contactpersoon en van je bedrijfspagina, deel de link van de vacature en noem naast de hashtag #vacature ook de hashtags van de functietitel en de zoekwoorden. Bijvoorbeeld #vacature #roostermaker en #planning. Tag ook de namen van de mensen uit het team van deze vacature: sollicitanten willen zoveel mogelijk weten over de plek waar ze naar solliciteren! Of deel met video, dat is nog krachtiger :-).
2. Je vindt vacatures in bedrijfsupdates
Werkgevers delen hun vacatures ook in de updates op hun bedrijfspagina, want ook dat is een plaats om ze gratis met je te delen. Tip: volg dus de bedrijfspagina’s van je ‘wenswerkgevers’ die op jouw targetlist staan.*
* over de targetlist vind je alles in mijn boek Jobmarketing 3.0.
3. Je vindt vacatures in groepsupdates
Dat is de derde mogelijkheid om vacatures gratis te delen. Dit gebeurt dus ook volop, want dit is bij uitstek een publicatie die rechtstreeks in een groep van vakgenoten terechtkomt. Bijvoorbeeld deze vacature in de groep HRcommunity | HR in Nederland.
Tip: sluit je dus aan bij vakgroepen die aansluiten op jouw vakmanschap en expertise!
4. Zoeken via ‘Vacatures’ in het zoekveld
Als ik ‘Vacatures’ heb gekozen en ik vul dan in het zoekveld de functie consultant in het gebied Almere in, krijg ik 576 resultaten. Die kan ik vervolgens onder ‘Alle filters’ verder filteren. Dit zijn door werkgevers betaalde vacatures die op LinkedIn worden gedeeld. Tot mei 2019 had LinkedIn hier dus een aparte app voor.
NB 1. Je vindt op deze manier dus nietde gratis gedeelde vacatures zoals hierboven vermeld bij 1, 2 en 3. Dat is de eerste reden waarom ik blij ben dat LinkedIn is gestopt met de Job Search App, omdat het maar een deel van de werkelijkheid is.
NB 2. Je vindt op deze manier alleen de betaaldeLinkedInvacatures die LinkedIn bij jou vindt passen. Wat LinkedIn relevant voor jou vindt, stemt LinkedIn af op basis van je LinkedInprofiel en gedrag. Dat is dus de tweede reden waarom ik blij ben dat LinkedIn ermee is gestopt: ook dit is maar een deel van de werkelijkheid.
Wil je dit door LinkedIn bepaalde algoritme omzeilen? Lees dan verder bij 5.
5. Zoeken naar ALLE betaalde vacatures via LinkedIn
Dit kun je alleen doen als je helemaal bent uitgelogd bij LinkedIn. Dan tellen jouw profiel en gedrag namelijk niet mee in het algoritme. Kijk maar, via deze link krijg ik dan maar liefst 7000+ resultaten! Dat zijn er natuurlijk te veel, maar ook die kan ik weer filteren bij ‘Alle filters’, bijvoorbeeld op ‘Soort vacature’ of ‘Ervaringsniveau’.
6. In de kopregel van een recruiter
Ook daar wordt slim gebruik van gemaakt om vacatures bekend te maken. Connect daarom met recruiters uit je vakgebied.
Dit zijn de zes manieren waarop je binnen LinkedIn gepubliceerde vacatures vindt! En combineer dus zelf vinden met gevonden worden. Leg contact met iemand die je kent bij die werkgever en vraag of zij jou kunnen introduceren. Hoe je dat aanpakt lees je in mijn blog over de ‘voorgedragen worden mail’.
Meer lezen over slim LinkedIngebruik? Lees dan het boek Solliciteren via LinkedIn in de meest actuele 16edruk!
Dit voorjaar is het 10 jaar geleden dat Jacco Valkenburg, recruitment architect, en ik samen Solliciteren via LinkedIn gingen schrijven. Het bleek een regelrechte bestseller! Tienduizenden mensen hebben LinkedIn sindsdien slim ingezet voor nieuw werk. Iedere druk van Solliciteren via LinkedIn is door Jacco en mij geactualiseerd. Recentelijk nog! De actueelste druk is de 16edruk; deze is net in februari 2019 van de drukpersen gerold.
In het boek Jobmarketing 3.0 lees je álles over hoe je LinkedIn slim gebruikt als integraal onderdeel van het solliciteren, zoals arbeidsmarktklaar zijn, je cv, je targetlist, netwerken, etc. Dit is eveneens een bestseller en sinds publicatie in 2007 het bestverkochte sollicitatieboek van Nederland. Iedere druk is door mij geactualiseerd. De actueelste druk is de 30edruk van juli 2018.