Alle artikelen

Hoeveel vacatures zijn er? Hoeveel nergens zomaar te vinden? Meer dan je denkt!

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 31 oktober 2016 Categorieën: Algemeen, Candidate Experience 3.0, Jobmarketing 3.0

Er zijn meer vacatures (on)zichtbaar dan je denkt. Hoe dat komt? Ik vertel het je graag. Want als je dit weet, weet je ook je sollicitatiepijlen scherp te richten!

Er wordt regelmatig onderzoek naar het aantal vacatures in Nederland gedaan. Belangrijk voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met de arbeidsmarkt. En voor jou als je op zoek bent naar werk. Hoe beter jij weet hoe het zit met vacatures, hoe slimmer jij daarop kunt inspelen. Ik neem de volgende vragen graag met je door:

  • Wanneer is werk een vacature?
  • Wie doen er onderzoek?
  • Wat wordt er niet gemeten?
  • De conclusie

Wanneer is werk een vacature? De definitie is dat een vacature een potentieel arbeidscontract heeft. De duur van het arbeidscontract telt dus nu niet in dit blog. Hoe ontstaat een vacature? Nieuw personeel is nodig vanwege: Groei van een bedrijf of organisatie of  Vervanging, omdat medewerkers uitvallen, bijv. nieuw werk gevonden, ziekte of pensioen.

Nederland is koploper in het meten van vacatures in Europa. Peter Donker van Heel* deed er wetenschappelijk onderzoek naar. Van hem leerde ik drie begrippen:

  • latente vacature – er is (extra) werk te doen, maar er is nog geen beslissing genomen of er iemand kan worden aangenomen de werving is nog niet gestart.
  • manifeste vacature – de vacature is omschreven en de werving is gestart.
  • ingetrokken vacature – de vacature is niet vervuld en de werkgever trekt hem in.

defining-and-measuring-job-vacancies

Wie doen er onderzoek en hoe? Ik neem de bekendste onderzoeken -met de cijfers van 2015- met je door:

      • Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  enquêteert ruim 20.000 bedrijven en instellingen. De uitkomsten voor 2015 zijn: aantal ontstane vacatures 824.000 en aantal vervulde vacatures 800.000.
      • Textkernel meet de vacatures die online staan en Jobfeed brengt die informatie naar buiten. In januari 2016 rapporteerde deze banen-verzamel-site afgerond 1.500.000 miljoen vacatures in 2015 in Nederland. Over online vacatures meten: hoe langer online vacatures openstaan, hoe meer vacatures er gemeten worden. Het is bekend dat uitzendbureaus – ongewenst – anoniem vacatures (door)plaatsen. Voor zover mogelijk telt Textkernel deze vacatures maar één keer.
      • UWV heeft voor zijn publicatie van vacatures twee bronnen: de cijfers van het CBS, bewerkt door het UWV en de vacatures op werk.nl (rechtstreeks van werkgevers). NB. Bij UWV ingeschreven werkzoekenden zien op werk.nl ook de vacatures via Textkernel.
      • Via uitzendbureaus, detacheerders en payrolling zijn dan meer 700.000 mensen jaarlijks aan de slag. Dat kan van klus naar klus zijn, maar ook op veel langere opdrachten. Per jaar vinden er meer dan 1 miljoen plaatsingen plaats.

Wat wordt er niet gemeten? Textkernel kan vacatures die niet online komen niet meten. Bijvoorbeeld wanneer iemand wordt aangenomen zonder dat er sprake was van een vacature. In de uitzendbranche weet ik van klantmanagers bij gemeenten, dat intercedenten hen vragen om goede kandidaten, zonder dat de vacature online komt. Een hoofdkantoor weet vaak niet van de filialen dat een vacature snel is ingevuld, bijvoorbeeld met behulp van stagiaires en uitzend- en werving & selectiebureaus. Ook headhunters en executive searchers opereren vaak in stilte.

Conclusie:

Op basis van al mijn bronnen, gesprekken met Peter Donker van Heel*, CBS, UWV, Textkernel/Jobfeed en ABU, kan ik stellen dat er 2,2 miljoen vacatures zijn (2015).

De invulling van deze vacatures gaat als volgt:
– 1,1 miljoen door de werkgever zelf, waarvan:

          • 30 % in voor jou onzichtbare, latente vacatures, die snel worden ingevuld door een ‘bekende’ van de werkgever.
          • 70 % vacatures kent een vorm van werving, van telefoontje naar de invaller tot een uitgebreid wervings- en selectietraject door de werkgever.

– 1,1 miljoen wordt met behulp van uitzenders, detacheerders en payrollers ingevuld.


HOE voor deze 2,2 miljoen vacatures goede kandidaten aan de sollicitatietafel komen?

Voor 30% van de vacatures waren het dus kandidaten met wie de werkgever ‘toevallig’ in gesprek was of een ‘bekende’ van (iemand bij) de werkgever. Dat kan ook via jouw netwerk! Voor de overige 70% van de vacatures lees je het in een volgend blog, ook daar is netwerken de meest succesvolle weg naar het sollicitatiegesprek. Voor een grote tip van de sluier lees je mijn blog FAQ: Hoeveel mensen vinden werk via social media?

Voor LoopbaanVisie, het vakblad voor loopbaanprofessionals, schreef ik ‘De waarheid achter vacatures’, een zeer uitgebreid artikel, als derde in een reeks van vier artikelen over onderzoeken in de arbeidsmarkt. Ik dank alle bronnen voor het leveren van hun input en commentaar op de concepttekst van dit artikel. En ken je de vier plekken waar je vacatures vindt via LinkedIn, ook heet van de naald, al?

Vanaf maandag 24 oktober 2016 is artikel vier in de serie van vier ‘De beste weg naar de sollicitatietafel’, de onderzoeken, ook te downloaden vanaf de site van ons vakblad LoopbaanVisie. Gratis voor Noloc-leden, anders € 1,95.

Mocht je vragen hebben, dan hoor ik ze vanzelfsprekend graag via info@aaltjevincent.nl. Wil je weten welke state-of-the-art-recruitmenttechnieken (zoals video, gaming, online testen, Facebook en LinkedIn) werkgevers inzetten in de selectie van kandidaten? Kom dan 15-12-2016 naar het seminar in Hilversum!

schrijf-je-in

*Wil je alles over weten over het meten van vacatures lees dan: Defining and Measuring Job Vacancies in a Dynamic Perspective, Peter Donker van Heel.

defining-and-measuring-job-vancancies-2

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Hoeveel vacatures zijn er? Hoeveel nergens zomaar te vinden? Meer dan je denkt!
Schrijf een aanbeveling voor Hoeveel vacatures zijn er? Hoeveel nergens zomaar te vinden? Meer dan je denkt!
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!