Alle artikelen

Vakcollega’s uitnodigen op LinkedIn die je (nog) niet kent, doen!

Aaltje
Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 10 november 2014 Categorieën: Algemeen, LinkedIn, Netwerken

Van oudsher is de snelste weg naar een sollicitatiegesprek het voorgedragen worden door je netwerk. Je netwerk is graag  jouw ambassadeur als zij achter jouw specifieke vakmanschap mét je pretlichtjes staan!

De mensen die nu het werk doen, dat jij wilt doen, weten als eerste dat er een nieuwe collega nodig is. Of omdat er iemand weggaat, en er vervanging nodig is, of omdat er uitbreiding nodig is.

Bekend zijn bij je netwerk van vakcollega’s én hun selecteurs op het moment dat er een vacature is ontstaan is cruciaal. Kom in beeld, zowel door ‘in het echte leven’ netwerkgesprekken te voeren als via social media, waarbij het online zakelijk netwerk van LinkedIn onmisbaar is.

Er zijn drie netwerken te onderscheiden:

  • je bekende privé netwerk
  • je bekende studie- en werknetwerk
  • je onbekende werknetwerk

Het hoeft geen betoog dat je de mensen die je kent uitnodigt als LinkedIn connectie, zij zijn vanzelfsprekend graag jouw ambassadeur.

Bekend zijn bij je vakcollega’s die je (nog niet) kent, en hun selecteurs, is cruciaal en LinkedIn stelt je daartoe in staat! We nemen je graag mee in hoe je dat aanpakt in de volgende case.

Case: op zoek naar een baan als teamleider in callcenter
Stel je wilt werk als teamleider in een callcenter. De eerste stap is het maken van een targetlist, bij welke werkgevers – binnen jouw woon/werk reisafstand – kunnen ze jouw vakmanschap goed gebruiken? Dat zijn je vakcollega’s (beïnvloeders) en mede-beslissers. Stap 2 is met hen een connectie leggen en stap 3 is actief netwerken.

Stap 1. Targetlist en vakcollega’s
LinkedIn kan je eenvoudigweg helpen bij het samenstellen van je targetlist en het vinden van je vakcollega’s. Dat gaat als volgt, in luttele seconden: gebruik ‘geavanceerd zoeken personen’ en zoek op trefwoord callcenter en functie teamleider en huidig.

5 jaar afbeelding 1

5 jaar afbeelding 2

In een kring van 80 kilometer rondom Almere vind ik daarmee ongeveer 100 teamleiders en hun werkgevers (zoek voor extra resultaat ook op veel gebruikte functietitels voor dit beroep).

Je hebt met deze zoekactie drie vliegen in een klap:

  • een basis targetlist van bedrijven (incl top 5 grootste)
  • de namen van je vakcollega’s die je straks kunt uitnodigen
  • de profielen van je vakcollega’s die jij kunt ‘Be koekeloeren’ ter inspiratie voor jouw profiel en groepen deelname.

Tip: vergeet niet zoveel mogelijk synoniemen te gebruiken van functietitels en trefwoorden,

Je vakcollega’s zijn degene die idealiter meteen aan jou denken als er een vacature is. De leidinggevenden van je vakcollega’s en HRM / P&O’ers van die werkgevers gaan ook over wie er worden uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek! Dat zijn de mede-beslissers. Vind hen ook. En vind de voor jou relevante intercedenten en consultants van uitzend-, detachering- en werving & selectie bureaus.

Misschien vind je zo:

  • 122 vakcollega’s
  • 90 leidinggevenden
  • 60 HRM/P&O’ers

 

Stap 2. Vergroot je netwerk
Nodig iedereen uit als connectie, je vakcollega’s, hun leidinggevenden en iedereen die mede beslist wie er op sollicitatiegesprek mag komen! Ook als je ze niet kent.

Voor een vakgenoot personaliseer je jouw uitnodiging als volgt:

‘Beste…[naam], ik heb je profiel met plezier/aandacht gelezen, ik zie dat we dezelfde liefde voor het vak… [vak] hebben, ik ben graag met je geconnect om ontwikkelingen te delen.’

En voor de groep selecteurs: ‘Beste…[naam], ik heb je profiel met plezier [of aandacht] gelezen, ik zie dat je bij… [naam werkgever] leiding geeft aan [of werft voor de functie]… [functie noemen]. Dat is ook mijn vak, ik ben graag met je geconnect om ontwikkelingen/kennis te delen.’

5 jaar afbeelding 3

De ervaring van mijn cliënten en onze lezers leert dat met een persoonlijke tekst 90% van de connectie verzoeken wordt geaccepteerd. Iedereen realiseert zich anno nu dat connecties in het vak zijn werkende leven versterkt.

NB: Twee elementen zijn universeel voor de mensheid: iedereen wordt graag gezien en hoort graag ergens bij. Als je uitnodigingstekst deze twee elementen bevat maak je contact.

Door zo doelgericht te netwerken ben jij onder de aandacht in je vakgebied en…. je staat bovenaan de zoekresultaten als iemand je vakmanschap zoekt op LinkedIn.

Tip: klik ‘We hebben zaken gedaan’, niemand die ziet wat je aanklikt.

Stap 3. Actief netwerken
Na het opbouwen van je netwerk begint dat waar LinkedIn om draait: actief zijn in het zelf delen en reageren op wat je netwerk deelt. En dat doe je op je Startpagina, het kloppend hart   van LinkedIn. Dat zorgt voor blijvende zichtbaarheid bij je vakgenoten netwerk en ‘top-of-mind’ blijven bij hen, cruciaal in het veroveren van nieuw werk!

In een volgend blog geven we je graag 10 tips over hoe je zelf kunt gaan delen met hen!

Bron: Solliciteren via LinkedIn, Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg en Het grote sollicitatiewerkboek, Aaltje Vincent, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum.

Vijf jaar ‘Solliciteren via LinkedIn’
Voorjaar 2009 belde ik Jacco Valkenburg met de vraag of hij, als auteur van het boek Recruitment via LinkedIn, samen met mij Solliciteren via LinkedIn wilde schrijven. Hij zei meteen Ja! Oktober 2009 rolde de eerste druk van de drukpers. Nu, vijf jaar, en 12 drukken en meer dan 20.000 exemplaren later, is het boek nog steeds actueel.

Met dit blog delen we graag de grote ommezwaai van ‘alleen uitnodigen wie je kent’ naar nodig je vakgenoten uit en hun selecteurs ook uit, ook als je hen nog niet ontmoet hebt.

Dit blog verscheen op 27 oktober 2014 op de site van het boek www.solliciterenvialinkedin.nl 

5 jaar afbeelding 5

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Vakcollega’s uitnodigen op LinkedIn die je (nog) niet kent, doen!
Schrijf een aanbeveling voor Vakcollega’s uitnodigen op LinkedIn die je (nog) niet kent, doen!
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!