Alle artikelen

Uitzendwerk, geen ❤ op het eerste gezicht

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 01 april 2016 Categorieën: Algemeen, LinkedIn, Netwerken, Sollicitatiegesprek

“… 70.000 mensen extra aan het werk. De sector neemt daarmee het overgrote deel van de banengroei in 2015 voor zijn rekening” (NRC 26-01-2016), “Een derde van de mensen die vanuit de WW weer nieuw werk vinden doet dat via een uitzendcontract.” (Volkskrant 18-02-2016). Klinkende cijfers, die ik volop deel, ook op social media. Met werkzoekers en hun loopbaan- en werkcoaches.

Veel mensen die ik spreek zijn na meer dan 20 jaar werken net weer aan het solliciteren. Uitzendwerk is dan niet het eerste waar zij denken, “Dat is meer iets voor andere mensen, écht niets voor mij,” zeggen ze. Werkzoekers vanuit een sociaal plan (er is immers nog salaris) en in het begin van de WW willen ‘gewoon een baan’.

Sollicitanten die wel de stap naar het uitzendbureau zetten, wordt de deur gewezen met de opmerking ‘houd onze site in de gaten’. Je wordt met een kluitje het riet in gestuurd, zoals iemand het zei. En dat schiet ook niet op. Je verwacht, dat je ontvangen wordt met een goed gesprek en een kop koffie, zoals in het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant.

Wél werken, levert altijd meer op dan niet werken. Je vak uitoefenen via het uitzendbureau is een geweldige mogelijkheid om weer aan de slag te zijn, de werkgever te laten zien wat je in je mars hebt, vacatures uit de eerste hand te horen en waardevolle netwerkcontacten op te doen. En, last but not least, een werkzoeker heeft weer actuele werkervaring op zijn of haar cv.

Ik breek er dan ook een lans voor:
* a. dat werkzoekers óók de wereld van het uitzendwerk binnen worden geleid in sociaal plannen en bij de start van hun uitkering. Dat lukt prima, als intercedenten in groepen enthousiast verhalen gaan delen over de mogelijkheden en de successen van werken via het uitzendbureau!
* b. dat het binnen de duur van het sociaal plan (‘terugkeergarantie’) en vanuit een uitkering financieel/administratief zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt om via een uitzendcontract je vak uit te oefenen.

Werken via het uitzendbureau is een nieuwe werkelijkheid. Zoek elkaar zo snel mogelijk op!

ronde reflex

Deze gastcolumn verscheen maart 2016 in Reflex het blad voor de leden van de ABU, branchevereniging voor uitzendondernemingen. Ook te downloaden in kleurrijk pdf.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Uitzendwerk, geen ❤ op het eerste gezicht
Schrijf een aanbeveling voor Uitzendwerk, geen ❤ op het eerste gezicht
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!