Alle artikelen

Solliciteren moet! Oók als je je droombaan al hebt – 6 redenen

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 30 januari 2018 Categorieën: Arbeidsmarktklaar, Jobmarketing 3.0, Sollicitatiegesprek

Of je nu wél of niet op zoek bent naar een nieuwe baan… Solliciteren moet! En ik kan me zo voorstellen dat je je nu afvraagt waarom je dit in hemelsnaam zou doen. Je hebt een baan die je op het lijf geschreven is, je hebt een marktconform salaris, een goede jaarlijkse bonus en zelfs over je collega’s heb je niets te klagen. Dus al die sollicitatietips zijn leuk voor een ander, maar aan jou niet besteed. Tóch wel! Er zijn zelfs bedrijven die solliciteren actief stimuleren, zoals Netflix. Patty McCord, voormalig hoofd talentenmanagement Netflix noemt vier redenen. Ik neem je mee in deze vier redenen en geef je er twee éxtra waarom jij vooral moet gaan solliciteren en waarom je moet gaan praten als je wordt uitgenodigd. En dat is niet omdat ik dol ben op alle ins en outs van solliciteren ;-).

Schroom niet om op sollicitatieavontuur te gaan om deze zes redenen:

 1. Je krijgt je persoonlijke doelen scherper
  Als je een tijdje bij een werkgever werkt, weet je wat je moet doen en hoe de hazen lopen. Door wel op sollicitatiegesprek te gaan laat je je verrassen door de vragen aan de andere kant van de tafel. Hoogstwaarschijnlijk geef je dan antwoorden die spontaan in je opkomen. En omdat de persoon tegenover je niet je toekomstige werkgever hoeft te zijn, kun je heel open reageren. Je zult verrast zijn van je eigen inventiviteit en ideeën. Inspiratie die je weer meeneemt naar je huidige baan :).
 2. Je weet hoeveel je waard bent
  Door te gaan solliciteren bij een ander bedrijf, kun je vrij gemakkelijk achterhalen wat de huidige marktwaarde is van je vakmanschap. Na de eindronde weet je in ieder geval wat je waard bent. En weet je dus ook of jouw werkgever jou nog het juiste salaris betaalt. Je staat daardoor ook sterker in je eigen salarisonderhandelingen.
 3. Je vergroot je netwerk
  Ook als je besluit om de baan niet aan te nemen heb je toch je netwerk weer vergroot. Je hebt mensen ontmoet die op zoek zijn naar jouw expertise en die wellicht in hetzelfde vak werkzaam zijn. Het zou zo maar zo kunnen zijn, dat zij andersom ook interessant kunnen zijn voor jouw werkgever. Het contact is in ieder geval gelegd, dus connect ook op LinkedIn. Van beide kanten kunnen jullie nu elkaars loopbaan volgen en óók de nieuwe vacatures die binnen zo’n bedrijf nog gaan ontstaan zie je dan vanzelf langskomen. Wellicht heb je in de toekomst wél interesse in een functie bij dat bedrijf.
 4. Je waardeert je werkgever weer meer
  Op je werk kun je af en toe het gevoel hebben dat je op de verkeerde plek zit. Dat er buiten het bedrijf waar jij werkt veel mooiere banen zijn en betere werkplekken. Eenmaal op sollicitatiegesprek realiseer je je misschien dat je huidige baan en werkgever zo slecht nog niet zijn. Sterker nog: je weet dat je voor nu op de voor jou perfecte werkplek zit!
 5. Je kunt leren ‘nee’ zeggen
  Zeg nou zelf: hoe cool is het om een aanbod te ontvangen en gewoon te kunnen besluiten dat je ervan afziet? Je hebt je huidige baan met deze nieuwe positie en werkgever kunnen vergelijken en je komt tot de conclusie dat het beste bod je huidige baan is. Je kunt met opgeheven hoofd melden dat je niet op het aanbod ingaat en je hebt de bevestiging voor jezelf dat jouw baan de beste is voor jou op dit moment. Je hebt weer scherp waar jij voor staat, wat je wilt en wat jouw marktwaarde is.
 6. Candidate journey
  Je leert ook altijd weer van jouw ‘candidate journey’ buiten de deur en die ervaring kun je weer meenemen naar jouw werkgever voor het werven van nieuwe collega’s. En als je niet wilt dat jouw werkgever merkt dat je solliciteert, zeg dan dat je het van een bekende hebt gehoord.

Dus als ik zeg ‘Solliciteren moet!’, dan snap je nu precies waarom ik dat zeg. Probeer het een keer uit. Ik zou het ontzettend leuk vinden als je je ervaringen op dit vlak met mij deelt!

Wil je niet spontaan op avontuur en wél alle actuele sollicitatie knowhow? Lees dan mijn nieuwste boek Jobmarketing 3.0, JOUW ARBEIDSMARKT: Nu zichtbaar, straks nieuw werk. Verkrijgbaar bij alle on- en offline boekhandels, zoals Managementboek of bol.com.

Geen blog meer missen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Solliciteren moet! Oók als je je droombaan al hebt – 6 redenen
Schrijf een aanbeveling voor Solliciteren moet! Oók als je je droombaan al hebt – 6 redenen
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!