En… voor selecteurs is het bepalend, voordat je ook nog maar iets gezegd hebt word je in seconden van top tot teen gescand en hebben zij zich al een indruk gevormd. En, let op, de kleur of het dessin van je kleding kan ook iets zijn waarmee zij jou onthouden: ‘Dat was de kandidaat met het gestreepte jasje of de kobaltblauwe stropdas.’
Een ‘power outfit’ die voor jou beide effecten genereert, een goede uitstraling en goed onthouden worden, is de investering waard!*
Weet wat de dresscode is in de functie waarover je in gesprek gaat bij deze werkgever. Dit weet je bovenal vanuit je voorbereiding: de netwerkgesprekken die je hebt gevoerd of het advies dat je hebt gevraagd aan je contacten bij het bedrijf. Of omdat je op de uitkijk hebt gestaan bij de werkgever en/of zelfs al naar binnen bent gelopen om je zo een indruk te vormen. Of via de online uitingen van de werkgever.
Je kleedt je naar de functie waarover het gesprek gaat, niet naar je huidige functie. Als je naar een accountantskantoor gaat, zul je je formeler kleden dan wanneer je naar een organisatie voor maatschappelijk werk gaat. Bij de ene functie is een colbertje of blazer voor een professionele indruk noodzakelijk, bij de andere kan een vestje of een trui prima.
Mocht je uit je eigen onderzoek niet weten wat past bij het werk dat je wilt veroveren, lees dan de tips van Otto per functiegroep.
Bron: www.otto.nl
Beter te goed gekleed dan te slecht. Ook al weet je dat iedereen bij die startup casual gekleed gaat, kleed je dan toch iets beter dan dat zij dat dagelijks doen, je komt daarmee serieus over. Je kleren zijn schoon, heel en gestreken. Trek kleren aan waarin je je lekker voelt. Vanzelfsprekend is het kleding die je past, niet te groot en niet te klein, en waarin je comfortabel loopt en zit.
Een heel uitgesproken kledingstijl die je niet wilt aanpassen? Volg dan je eigen stijl in het gesprek. Het is dan meteen duidelijk, en aan de werkgever om dit wel of niet te bespreken met je.
Weersomstandigheden: bij heel warm weer draag je, als je op zeker wilt spelen, wel lange mouwen en bij een rok/jurk een dunne, huidkleurige panty. In veel kantoren is er airco, dat helpt! Weet dat je bij kouder weer in je overjas de eerste indruk maakt.
Met de kleur van je kleding geef je een signaal af, en, zoals gezegd, kan het ervoor zorgen dat je wordt onthouden. Bij de ene functie past rood als krachtig signaal heel goed, bij de andere niet. Bruin kan ervaren worden als ‘op veilig spelen’. Voel je je onzeker over welke kleur bij jouw huid, haar en ogen het beste staat laat je dan adviseren door een goede verkoper of in een professioneel kleuradvies*.
Draag kleren die je al eerder hebt gedragen, spiksplinternieuwe kleding voelt onwennig.
Ook voor schoenen: weet wat er bij de functie die je wilt veroveren past, bij de ene passen sneakers wel en bij de andere beter een paar pumps. Je schoenen zijn vanzelfsprekend onderhouden en gepoetst. Voor dames: draag geen torenhoge hakken, sandalen of schoenen met een open teen als je een professionele indruk wilt maken.
Is de loopafstand van de parkeerplaats of de OV-halte te lang voor je pumps, gun jezelf dan een paar platte schoenen voor die afstand en wissel ze net voor het gebouw om.
Je sieraden zijn ondersteunend en leiden niet de aandacht van jou af, bijvoorbeeld geen rinkelende oorbellen en armbanden! Je tas past bij het werk waarover je in gesprek gaat, bij de ene functie past wel een rugzak en bij de andere beter een zakelijke tas. Je make-up en nagels zijn verzorgd en ook gepast bij de functie. Zorg voor een lekker geurtje, niet te sterk en niet teveel. En, last but not least, het spreekt voor zich dat je naar je kapsel die dag geen enkel omkijken hebt, het zit goed en blijft goed zitten.
quotes bron: www.intermediair.nl recruiter Desirée Markus bij FrieslandCampina
*Voor werkzoekenden vanuit een uitkering of minimum inkomen is er Dress for Success
Dit blog is een deelpublicatie uit het met lovende recensies ontvangen boek ‘Sollicitatiegesprekken doe je zo’, je kun het hier bestellen.