Tegelijkertijd ontstaat er de mogelijkheid om universiteitspagina’s aan te maken. Vergelijkbaar met de al bestaande bedrijfspagina’s en met als doel de juiste vervolgstudie te kiezen. Vanaf vandaag zijn 200 Universiteitspagina’s uit alle delen van de wereld te raadplegen, waaronder die van INSEAD, New York University en de Universiteit van Californië in San Diego. De komende weken zullen duizenden andere onderwijsinstellingen toegang krijgen tot hun Universiteitspagina’s.
Ook is het mogelijk via deze link te zien waar alumni van je eigen opleiding terecht zijn gekomen. De komende tijd worden de pagina’s nog verder gevuld.
Maar waarom is het nou interessant voor 16-jarigen om actief te worden op LinkedIn? Zij zijn toch nog niet begonnen met hun loopbaan? Hier wat redenen om al op jonge leeftijd gebruik te maken van LinkedIn:
1. Vinden van de passende onderwijsinstelling
Nu hogescholen en universiteiten een eigen plek hebben op LinkedIn, kun je deze informatie gebruiken om makkelijk en snel te vergelijken en de juiste keuze te maken voor je eigen studie. Ook zie je direct in wat voor soort banen alumni uitstromen en bij welke organisaties ze terechtkomen. Daarnaast wordt in één oogopslag duidelijk of je zelf in je netwerk personen hebt die connecties hebben met desbetreffende opleiding en je ziet welke groepen eraan gelinkt zijn. Waardevolle informatie dus.
2. Vinden van een stageplaats
Als je doorhebt hoe LinkedIn werkt en je bouwt een netwerk op, krijg je een helder beeld van je eigen toekomstige arbeidsmarkt. Dit helpt je om je eigen loopbaanpad uit te stippelen en de weg ernaartoe op de juiste manier te bewandelen. Zo kun je beter bepalen welke stage bij je past en je gebruikt LinkedIn natuurlijk om contacten te leggen bij die organisatie waar je werkervaring wilt opdoen.
3. Expertise opbouwen
Vaak zijn studenten enthousiast over hun eigen opleidingskeuze. Het mooie van LinkedIn is dat alle deskundigen er aanwezig zijn. Zo kun je de juiste contacten leggen. Ook is het erg zinvol gebruik te maken van groepen om zo je eigen expertise te vergroten. Zie wat anderen doen, lees hun tips en volg de actuele ontwikkelingen van jouw toekomstige vakgebied. Zo heb je een streepje voor op mede-studenten.
4. Netwerken
Een groot en effectief netwerk is heel waardevol. Op deze manier profileer je jezelf en laat je anderen zien hoe enthousiast, ondernemend, actief en deskundig je bent. Dus leg contact met experts in je vak, contacten die je legt voor het maken van papers en opdrachten, collega’s en netwerkcontacten die je opdoet tijdens je werkervaring, mede-scholieren en -studenten, docenten, maar ook vrienden van je ouders of mensen in de buurt. Op het moment dat je een loopbaankwestie hebt: het vinden van een stage of baan, kun je ze om hulp vragen. Docenten en/of stagebegeleiders kunnen een aanbeveling schrijven, contacten kunnen je introduceren in hun netwerk of je communiceert met mede-studenten over projecten die je uitvoert.
5. Internationalisering
Steeds meer scholieren en studenten hebben internationale ambities. Ze willen graag een deel van hun studie in het buitenland volgen, een stage doen in een ander land of internationale contacten leggen. Met LinkedIn is het een fluitje van een cent om op zoek te gaan naar de beste optie en de juiste mensen te leren kennen. Zo wordt je wereld ineens een heel stuk groter: jong geLinked, oud gedaan…
Genoeg redenen dus om jongeren aan te sporen gebruik te gaan maken van LinkedIn en ze hier bij te begeleiden. Lees ook de blog van LinkedIn over de beslissing ook op jongeren te focussen.