Alle artikelen

10 voordelen van een top eerstegraads netwerk op LinkedIn

Solliciteren doe je zo
Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 17 februari 2015 Categorieën: Algemeen, Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Netwerken

De kracht van LinkedIn zit -naast allereerst een top profiel- in een uitmuntend eerste graad netwerk.
Omdat het cruciaal is om zelf gevonden te worden voor werk en om vacatures ‘heet van de naald’ te vinden.

Ik neem je graag mee in de 10 voordelen hoe een eerste graad netwerk voor je werkt!

  1. Boven aan bij de zoekopdrachten naar je vakmanschap

Wanneer je zoekt binnen LinkedIn krijg je als regel eerst de eerstegraads connecties te zien, met daaronder de tweedegraads connecties. Wanneer jouw eerstegraads connectie zoekt op LinkedIn is het zo dat, afhankelijk van de zoekcriteria, jij alle kans hebt dat je boven aan de resultatenlijst komt te staan wanneer jij aan die criteria voldoet. Dat komt omdat jij al een eerstegraads connectie bent.

Kortom: als je vakgenoten, beoogde werkgevers en de uitzend-, detachering en werving&selectie bureaus jouw vakmanschap zoeken op LinkedIn sta je boven aan hun zoekresultaten als je bent geconnect met degene die zoekt (en een compleet profiel hebt).

Hoe je een goed eerste graad netwerk in je vak opbouwt lees je in mijn eerdere blog Vakcollega’s uitnodigen op LinkedIn die je (nog) niet kent, doen!

Daarbij: wanneer een tweedegraads connectie (iemand die een connectie is van een van jouw eerstegraads connecties) op LinkedIn op zoek is naar iemand als jij, maak je als tweedegraads connectie meer kans om hoger te komen in de zoekresultaten dan wanneer je helemaal geen connectie bent.

NB. Zie onderaan voor een afbeelding hoe je uitnodigt met een persoonlijke tekst via de iPhone app.

  1. Je kunt hun updates lezen en er op reageren*

Wanneer een van jouw eerstegraads connecties een update deelt, een update ‘interessant’ vindt, of commentaar levert op een update of binnen een Groep, zie jij dat als een update op jouw Startpagina. Zo blijf je actueel op de hoogte van alles dat er omgaat in je vak.
En het geeft jou alle kans om erop te reageren.
Je startpagina is jouw kloppend hart op LinkedIn, reageren op updates is uitstekend voor je netwerkonderhoud en zichtbaarheid!

En, niet onbelangrijk, ook vacatures worden in updates gedeeld, als je een eerste graad netwerk hebt in je vak, zie jij deze vacatures ‘heet van de naald’. Als je niet geconnect bent niet.

Je vindt hun activiteit, bijvoorbeeld die van een recruiter, op LinkedIn ook door te klikken op het pijltje naast ‘Bericht verzenden’.

10 voordelen jacco activiteit

 

  1. Zij kunnen jouw updates lezen en er op reageren

 Ook jij kunt updates delen die door jouw eerste graad netwerk worden gezien, zo blijf je ‘top of mind’ bij hen, cruciaal om gevonden te worden voor werk via je netwerk, in dit blog lees je dé 10 updates tijdens het solliciteren.

  1. Je kunt elkaar noemen in een update of commentaar

Je kunt de naam van een eerstegraads connectie in een update van jezelf of in een commentaar bij een ander noemen! Dat is heel krachtig voor je zichtbaarheid omdat zij hier persoonlijk bericht van krijgen van LinkedIn.

  1. Je zichtbaarheid vergroten buiten je eigen netwerk

Wanneer jij een update deelt en je eerste graad connectie vindt deze ‘interessant’ of geeft er commentaar op, wordt dat commentaar of die ‘interessant’ gedeeld met het netwerk van je connectie. Hierdoor wordt het bereik van jouw update veel groter, en word je zichtbaar voor tweede- en mogelijk derdegraads connecties.

Wanneer de eigen content die je deelt in je update, ‘interessant’ of becommentarieerd wordt, kun je je voorstellen hoe jouw gedachtegoed ‘viraal’ gaat binnen LinkedIn, of zelfs daarbuiten. Op die manier wordt jouw visie en vakkennis gedeeld met een netwerk dat veel groter is dan dat van jou zelf.

  1. Een aanbeveling vragen

Alleen eerstegraads connecties kunnen elkaar aanbevelen en endorsen/onderschrijven. Vraag erom, Nederland kent nog geen cultuur van elkaar spontaan aanbevelen. Wie zou je vragen als referentie voor jou? Connect met je referenties en vraag het hen in ieder geval!

  1. Elkaar berichten sturen

Je kunt via LinkedIn een privé bericht naar jouw eerstegraads connecties sturen. Je kunt ze bovendien opnemen in een bericht, samen met andere eerstegraads connecties.

  1. Toegang tot hun connecties 

Je kunt de eerstegraads connecties van jouw eigen eerstegraads connecties bekijken en doorzoeken.

Wie weet zie je belangrijke contacten in je vakgebied om zelf ook mee te connecten!

  1. Vraag om een introductie of een verwijzing 

Wanneer je een netwerkgesprek wilt voeren of extra informatie inwinnen over een werkgever en hun vacature is het altijd slim om ‘warm’ te netwerken met een introductie door een gezamenlijk contact. Als je bij 7. ziet wie jou kan introduceren is de telefoon zo gepakt of de mail zo geschreven om te vragen hoe jouw connectie degene kent en hoe de introductie het beste kan plaatsvinden.

Introduceren via LinkedIn is een mogelijkheid, persoonlijk via de telefoon of mail is veelal gepaster.

  1. Toevoegen toe als samenwerkingspartner

Je kunt eerstegraads connecties vermelden als samenwerkingspartner bij Projecten, Publicaties of Patenten die jij opneemt in je profiel. Kijk, zoals ik dat heb gedaan bij Het Vrije Loopbaan Atelier.

10 redenen project

Kortom:
De kracht van LinkedIn zit -naast allereerst een top profiel- in een uitmuntend eerste graad netwerk en het netwerkonderhoud. Wees actief op je Startpagina, leg verbindingen, deel vakkennis en -nieuws, ook die van anderen. 

LinkedIn is voor nu en voor de rest van je werkleven.
LinkedIn gaat voor jou werken naar gelang  jij aandacht geeft aan je netwerk!

*Sommige voordelen hangen af van de Privacy instellingen van de ander.

N.B. Op de iPhone app personaliseer je jouw uitnodiging via de ‘3 stipjes’:’

3 stippen

Inspiratiebron: blog Celina Guerrero

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor 10 voordelen van een top eerstegraads netwerk op LinkedIn
Schrijf een aanbeveling voor 10 voordelen van een top eerstegraads netwerk op LinkedIn
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!