Alle artikelen

Videosolliciteren is hot! Wat werkt wel en wat werkt niet?!

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 07 maart 2018 Categorieën: Jobmarketing 3.0, Sollicitatiegesprek

Videosolliciteren is hot! Ik zie de laatste weken op LinkedIn vele open videosollicitaties, met honderden likes en tienduizenden views. Sommigen van hen kwamen wel aan de sollicitatietafel en anderen helemaal niet.

Ook spreek ik sollicitanten die hun videosollicitatie – speciaal gemaakt voor die ene vacature – meesturen met hun cv. In dat geval, zeggen selecteurs (recruiters/HR) die ik spreek, bepaalt je cv of je video wel of niet bekeken wordt (net als bij je brief). En ook dan geldt: soms werkt de video uitnodigend, soms niet.

Hoe kan dat nou? Waarin zit het verschil?

Als ik de video’s met elkaar vergelijk is er één groot verschil. Succesvolle videosollicitaties zijn die opnames waarin je vakmanschap zichtbaar is. Binnen luttele seconden. In een goede videosollicitatie laat je zien welke oplossing jij bent voor een werkgever en werk je met concrete voorbeelden. Erover praten als een nieuwslezer is zelden succesvol om aan de sollicitatietafel te komen. Video is bij uitstek het medium om je vakmanschap te laten zien!

Met een videosollicitatie haal je de levendige indruk van jezelf vér naar voren. In seconden*. Op een moment dat je nog álle concurrentie hebt. De ‘standaard’ eerste indruk is pas bij het sollicitatiegesprek. Dan ben je uitgenodigd omdat de werkgever denkt dat jij kunt wat zij nodig hebben en heb je nagenoeg alle concurrentie achter je. Daarom is mijn adagium voor videosolliciteren dan ook: doe het uitmuntend of doe het niet.

Tien tips voor een videosollicitatie die werkt:

  1. Maximaal 1 minuut
  2. Draag je sollicitatiekleding
  3. Introduceer jezelf met je naam en functietitel in een titelbalkje en lach 🙂
  4. Laat het daglicht op jouw gezicht vallen
  5. Gebruik een microfoon, geluid is cruciaal
  6. Breng je resultaten en jouzelf als oplossing in beeld
  7. Wees geen nieuwslezer. Maak een script, geef ieder beeld betekenis.
  8. Eindig met een call-to-action, met je 06-nummer en e-mailadres
  9. Ondertitel de video (dan kan de selecteur deze overal bekijken)
  10. Geef je video een titel, bijv.: ‘Petra Jansen, Officemanager, ondertiteld, 48 sec.’

Sollicitatieketting

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Ook in het solliciteren. Neem regie zodat alles klopt. Van arbeidsmarktklaar zijn (je cv – LinkedIn – netwerk – brief) tot en met je videosollicitatie.

Werkgevers die erom vragen

Videosolliciteren, je kiest er zelf voor of de werkgever vráágt erom: en dat zijn er steeds meer. Ze vragen om een zelfgemaakt filmpje (o.a. Coolblue en Young Capital) of om een on-demand video- interview. Omdat zij zo de eerste levendige indruk van jou vér naar voren halen.

Bij een on-demand video-interview krijg je – ná de cv-selectie, je hebt al geen 100% concurrentie meer 🙂 – een link gemaild naar 3, 5 of 7 standaard selectievragen. Bij on-demand video kun je de vraag eerst bekijken en je antwoord oefenen voor je de definitieve opname maakt en doorstuurt. In je antwoorden verwerk je ook voorbeelden (gebruik de STARR-methode). En gebruik waar mogelijk ook extra props, bijvoorbeeld het logo van een event dat je hebt georganiseerd als je solliciteert bij Secretary Plus.

Zeer uiteenlopende werkgevers als Hunkemöller, Miss Etam, EU, USG, Aegon, Secretary Plus, Rijkswaterstaat werken graag met dit preselectiemiddel**. Dit doen zij omdat zij daardoor betere kandidaten aan de sollicitatietafel krijgen dan zonder video. Zo simpel is het.

* Professionele videomaker Zoomin.tv meet alles, en zij weten: ‘In de eerste drie seconden raak je de kijker in zijn hart. Daarna overtuig je de kijker binnen twaalf seconden in zijn hoofd en weet je dan iemand vast te houden dan kijkt-ie de hele film uit.’
** Werkgevers mogen video niet verplichten.

Training videosolliciteren

In mijn trainingen videosolliciteren is het on-demand videoselectie-interview via Cammio de voorbereiding. Deelnemers ervaren zo zelf aan den lijve hoe dit technisch in zijn werk gaat en beantwoorden vijf selectievragen. In de training wordt deelnemers direct (soms pijnlijk) duidelijk wat wel en wat niet werkt. Deze directe ervaring is erg confronterend en leerzaam!

Wil je alle ins en outs van videosolliciteren zelf ervaren? Op woensdag 14 maart a.s. geef ik weer een training ‘Videosolliciteren!’. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Aanmelden kan via info@aaltjevincent.nl.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Videosolliciteren is hot! Wat werkt wel en wat werkt niet?!
Schrijf een aanbeveling voor Videosolliciteren is hot! Wat werkt wel en wat werkt niet?!
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!