Alle artikelen

LinkedIn groepen en solliciteren, het laatste nieuws

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 26 oktober 2015 Categorieën: Algemeen, Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Netwerken, Sollicitatiegesprek

LinkedIn heeft zijn groepen grondig gereorganiseerd. Waren er tot 14 oktober 2015 meer dan 90.000 groepen in Nederland voor iedereen zichtbaar, nu is dat met ong. 42.000 nog minder dan de helft.
Jacco Valkenburg, coauteur en recruiter, en ik nemen je graag mee in wat dit vanaf nu betekent in het veroveren van nieuw werk.

De reden voor deze reorganisatie door LinkedIn is dat er teveel ‘discussie’ was als (verkapte) promotie. LinkedIn heeft daarom de groepen alleen op uitnodiging gemaakt. Groepen draaien vanaf nu puur om het delen, niet meer om promoten (het tabblad ‘campagnes’ bestaat daarom ook niet meer).

De groepsbeheerder keurt niet meer bij voorbaat de discussies, maar kan hem nog wel verwijderen als dat bijdraagt aan de kwaliteit van de groep. De reorganisatie heeft mede als gevolg dat discussies en de/je reacties erop niet meer op de startpagina’s van iedereen verschijnen.
Plaats je een discussie dan is die meteen zichtbaar! En, erg leuk, je kunt nu ook de naam noemen van iemand en een foto erbij plaatsen.

groep namen en foto

 

Deelnemen aan groepen – cruciaal voor je vak!
De groepen waar je nu aan al deelneemt, daar blijf je aan deelnemen.
Wil je aan een nieuwe groep deelnemen, weet dan dat er een nieuw onderscheid is:

  • standaardgroepen (standard) – die kun je vinden op trefwoord of doordat je het logo bij iemands profiel ziet staan.
  • verborgen groepen (unlisted) – deze zijn echt verborgen. Je vindt ze niet door te zoeken op trefwoord en ook niet door op iemands profiel te kijken.

Standaardgroepen
Standaard groepen vind je a. op trefwoord (de meest relevante groepen staan bovenaan, en dat is voor solliciteren vanzelfsprekend ‘the-place-to-be’) en b. door te kijken bij het profiel van iemand.

a.

groep zoeken

b.
Groepen waar Jacco Valkenburg – zichtbaar – lid van is:

groepen jacco

Als je een groep hebt gevonden waar je lid van wilt worden, dan zie je de gele knop ‘word lid’ en
je ziet 10 mensen uit je eigen netwerk die al lid zijn van de groep.

groepen jurist

Lid worden?
Als je lid wilt worden kan dat op twee manieren:

  • klik op ‘word lid’
  • leden kunnen je uitnodigen, als je het hen vraagt. Vragen gaat makkelijk als je al elkaars connectie bent, dan kun je hen een (In)mail sturen, of een Whatsapp of persoonlijk vragen, altijd beter. Want contact dat is waar het om draait in solliciteren.

Let op: in beide gevallen beslist de groepseigenaar of je daadwerkelijk toegelaten wordt. Zorg dus dat je profiel op orde is, zodat de groepseigenaar het vanzelfsprekend vindt om je toe te laten.

N.B. Neem bij je standaard groepen ook regie op welke logo’s wel of niet helpend zijn in het uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek. Een 45+ groep logo helpt niet en veel logo’s van vacature groepen ook niet. Je stelt het in bij je groepsinstelling via het radartje:

groepen radartje

Verborgen groepen
Verborgen groepen zijn echt verborgen (geheime) groepen en ze hebben een hangslotje, alleen jij kunt dat zien:

groepen slotje

Je vindt deze geheime groepen niet door te zoeken op trefwoord en ook niet door op iemands profiel te kijken.

Lid worden?
Lid worden van een verborgen groep dát kan alleen als de groepseigenaar en de groepsbeheerder(s) jou daarvoor uitnodigen. En jij kunt daarom vragen, geef dan ook meteen de reden aan, veelal is dat om je graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je vak. Ga als volgt te werk: vraag je vakgenoten welke groepen niet te missen zijn en vraag meteen of zij willen kijken wie de groepseigenaar en –beheerder(s) zijn, zodat je hen kunt benaderen met de vraag om toegelaten te worden. Vraag het je vakgenoot persoonlijk, ‘in-real-live’ contact is waar het uiteindelijk om draait in netwerken :), of per (In)mail.

Vacatures in groepen

Vacatures in groepen zijn half maart 2016 ook aangepast. Je vindt er nu nog maar een overzicht van vacatures en dat zijn de vacatures die werkgevers veertien dagen gratis mogen plaatsen in groepen. Hier wordt natuurlijk veel gebruik van wordt gemaakt in NL en zijn daarom niet te missen als je nieuw werk wilt veroveren.

NIEUW 2016-03-25

 

 

 

 

 

LinkedIn groepsapp

Voor de iPhone maak ik al met plezier gebruik van de LinkedIn group app, hiermee zijn de groepen nog makkelijker te volgen. Voor Android is de app in aantocht.

greoepen app job

Door contact te leggen met vakgenoten word je lid van de belangrijkste groepen voor je werk, cruciaal voor brood op de plank, voor nu en de rest van je werkleven. Mocht je in een groep zitten die je van geen enkele toegevoegde waarde vindt, dan kun je die makkelijk verlaten door op de knop Lid te klikken
en dan op ‘Verlaten’ groep verlaten

Uitgebreid over slim LinkedIn gebruik voor nieuw werk lees je in het boek ‘Solliciteren via LinkedIn’, verschenen in 2009 bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum.

Dit boek wordt door coauteur en recruiter Jacco Valkenburg en mij bij iedere druk geactualiseerd. De meest actuele druk is de 14e druk september 2015. Het is een bestseller met meer dan 22.000 exemplaren verkocht! Ook verkrijgbaar als ebook, in twee versies, standaard en een dyslexie vriendelijke versie.

groepen solliciteren via LinkedIn

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor LinkedIn groepen en solliciteren, het laatste nieuws
Schrijf een aanbeveling voor LinkedIn groepen en solliciteren, het laatste nieuws
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!