Alle artikelen

LinkedIn alleen voor hogeropgeleiden? Nee hoor!

Aaltje Vincent
Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 05 februari 2013 Categorieën: Algemeen, LinkedIn, Netwerken

In al die jaren dat ik trainingen geef op het gebied van werk vinden met hulp van LinkedIn, hoor ik een terugkerend hardnekkig vooroordeel: ‘LinkedIn werkt alleen voor hoger opgeleiden.

Er staan geen LBO’ers en MBO’ers op LinkedIn.’ Het wordt tijd om dit misverstand voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen. Ook voor mensen met een LBO- of MBO-opleiding is LinkedIn een prima hulpmiddel bij het veroveren van nieuw werk!

De snelste weg naar nieuw werk is netwerken. Voor iedereen. En ook voor minder hoog opgeleiden geldt dat een professionele presentatie een goede eerste indruk geeft. Tegenwoordig wordt iedereen eerst gegoogled voordat er een sollicitatiegesprek volgt. Dan is het toch mooi als jij met je LinkedIn profiel bovenaan staat: zelfbewust en professioneel! Bij hen die erover beslissen of jij een nieuwe collega wordt, zoals de teamleider en de P&O-er, maak je daarmee een goede eerste indruk. Bovendien is LinkedIn bij uitstek de plek om aanbevelingen te verzamelen en te kunnen delen met een eventuele nieuwe werkgever en/of nieuwe collega’s. Ook recruiters voor functies op LBO- en MBO-niveau zetten LinkedIn in bij het werven.

Daarnaast is LinkedIn ook een goede plek om informatie te verkrijgen over organisaties waar je wilt werken. Bedrijven staan erop, maar ook medewerkers met wie je al vooraf contact kunt leggen. Zo krijg je een helder beeld van de organisatie en dit kun je gebruiken bij je sollicitatie.

Ik geef je wat concrete tips waar je meteen mee aan de slag kunt:

1. Zorg voor een professioneel en volledig profiel.
Met een duidelijke foto (niet die van dat feestje met afgeknipte vrienden), een overzichtelijke opsomming van werkervaring die je hebt opgedaan en een samenvatting waarin je beschrijft wie je bent en met welk vakmanschap jij een oplossing bent voor de werkgever. Gebruik de juiste zoekwoorden in je samenvatting en ervaring zodat je gevonden kunt worden door recruiters.
ziggo
2. Vraag om aanbevelingen
Schroom niet, en vraag je leidinggevenden en zakelijke contacten voor wie je opdrachten uitvoerde, of ze een aanbeveling willen schrijven. Vraag het ze als je ze spreekt, en zeg dat je het zeer op prijs stelt! Meteen een mooie boost voor je zelfvertrouwen!

3. Volg de berichten in je vakgroepen
Sluit je aan bij groepen die matchen met je werkervaring en interesses. Zo ben je van het laatste vaknieuws op de hoogte en dat werkt lekker als je weer een teamoverleg hebt en jij dit kunt inbrengen! Deel je ook expertise met anderen, zoals je ervaringen in het omgaan met een ingewikkelde situatie in je dagelijks werk in de verpleegzorg. Daarnaast vind je in groepen ook vacatures. En als je bijvoorbeeld een bijscholing doet, deel het in je update en speel jezelf in de kijker!

4. Laat je vinden
Door je aan te sluiten bij groepen, kom je in contact met vakcollega’s. En wellicht vind je er (oud) collega’s en (oud) mede trainingsgenoten van bij- of omscholing, die ook al de goede stap naar een LinkedIn profiel hebben gezet. Zij zijn vaak de eersten die weten van openstaande vacatures, en kunnen je tippen als je contact met ze hebt gelegd. En, als je werkt via uitzend- en detacheringbureaus, leg je natuurlijk ook een connectie met de voor jouw vakgebied belangrijke intercedenten en consultants.
Schroom niet en nodig hen uit als connectie met een persoonlijke tekst. Zij zien dat je ze bezocht hebt en hebben zo de kans je profiel te bezoeken (wat jij dan weer kunt zien, waardoor jij weer contact kunt leggen). En wie weet waar dat toe leidt!
En volg hun updates, ook zij plaatsen daar vacatures, heet van de naald!

Wentzel

5. Bedrijven in jouw vakgebied
Volg de profielen van bedrijven in je werkveld, zoals Dirk van den Broek als je in een supermarkt wilt werken en als tramchauffeur in De Haag de HTM. Zo ben je op de hoogte van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld de ‘planning’ van collega’s die vertrekken. En dan kun je meteen informeren of er al nieuwe mensen zijn aangenomen bij jouw contacten, als jij graag die stap wilt maken. Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, check je natuurlijk de profielen van je gesprekspartners. En wie weet ken je een gezamenlijk contact, die je van te voren kunt bellen voor wat tips!

6. Bekijk vacatures
LinkedIn kent ook een ‘vacature’ onderdeel, dat zijn de vacatures waarvoor apart betaald is om deze op LinkedIn bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt nog niet veel op LinkedIn. Wees dus niet verrast als je daar nauwelijks vacatures op MBO-niveau vindt. In februari 2013 vond ik er acht voor ‘secretaresse’. Het mooie van deze vacaturezoekmogelijkheid is dat LinkedIn je meteen laat zien wie jij al kent bij dat bedrijf, zodat je direct contact kunt leggen met een vakcollega voor meer informatie.
Dus of je nu secretaresse bent, monteur of retailmedewerker. Of je nu in de zorg werkt of als tramchauffeur: LinkedIn is een investering in je ‘brood op de plank’, voor nu of voor op enig ander moment in je werkleven!

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor LinkedIn alleen voor hogeropgeleiden? Nee hoor!
Schrijf een aanbeveling voor LinkedIn alleen voor hogeropgeleiden? Nee hoor!
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!