Alle artikelen

Help, mijn werkgever mag niet weten dat ik solliciteer…

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 03 juli 2017 Categorieën: Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Sollicitatiegesprek

In mijn wekelijks spreekuur hoor ik steeds vaker de vraag van werkzoekers met een baan die actief op zoek zijn naar ander werk: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn werkgever niet merkt dat ik solliciteer?’. Ik kan me deze vraag heel goed voorstellen. Ik weet uit mijn eigen werkverleden hoe ‘stil’ op zoek zijn naar nieuw werk voelt ;).  

Voor deze actieve ‘stille’ werkzoekers, heb ik een aantal adviezen over hoe je voorkomt dat je huidige werkgever dit merkt. Deze lees je hieronder. Ben je een passieve* werkzoeker en je accepteert een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, lees dan ook deze adviezen om te voorkomen dat je huidige werkgever ‘onraad’ ruikt.

* Wanneer ben je een passieve werkzoeker? Passieve kandidaten worden vaak op trefwoord gevonden op het internet en sociale media, met name via LinkedIn, of via het netwerk van de recruiter, headhunter of hr-manager. Zij worden dan persoonlijk benaderd met de vraag of zij interesse hebben om te komen praten over de vacante functie.

Wat zijn signalen die jij onbedoeld achterlaat, zodat je werkgever een vermoeden krijgt van je sollicitatieactiviteit? En wat zijn de tips hoe je daarmee om kunt gaan?

  • je doet je sollicitatieactiviteiten op je werkcomputer. Tip: houd dit privé!
  • je laat veel activiteit zien op LinkedIn, zoals de nieuwe connecties die je legt. Tip: scherm deze meldingen af bij de privacyinstellingen.
  • je levert minder werk af en je houdt je niet aan de werkafspraken. Tip: blijf goed werk afleveren, zoals je altijd deed.

Andere signalen, zonder plausibele reden, kunnen ook je werkgever opvallen. Zoals:

  • je bent ‘mentaal’ afwezig, teruggetrokken en veel met je gedachten ergens anders
  • je loopt ongewoon vaak weg van je vaste werkplek voor het beantwoorden van privégesprekken op je mobiele telefoon
  • je vraagt veel meer dan normaal een vrije ochtend of middag
  • je kleedt je beduidend beter dan gebruikelijk. Voorkom dit en gedraag en kleed je zoals je werkgever van je gewend is!

Tip 1. Wist je dat je op LinkedIn in het geheim ‘beschikbaar’ kunt zijn?

Tip 2. Heb je het gevoel dat het bespreekbaar is dat je uitkijkt naar nieuw werk, doe dat dan ook en meldt het bij je werkgever. Wie weet leidt dit tot een goede interne stap! Wat ook kan is dat je zelfs wordt geholpen om extern een goede stap te maken met een loopbaancoach. Binnen veel organisaties is dit een mogelijkheid.

Bron: Boek Sollicitatiegesprekken doe je zo’

Een boek over sollicitatiegesprekken is niet compleet zonder de selecteurs zelf aan het woord te laten. En ik ben dan ook blij dat ik acht cases – óók in mijn blogs – met je kan delen van werkgevers die jou een unieke kijk in hun keuken geven; van intern solliciteren en uitzendbureau tot headhunting en solliciteren met video.

De acht bedrijven zijn:

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Help, mijn werkgever mag niet weten dat ik solliciteer…
Schrijf een aanbeveling voor Help, mijn werkgever mag niet weten dat ik solliciteer…
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!