Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Waarom referenties achterhaald zijn - en waar werkgevers liever naar kijken

Wie solliciteert, wordt meestal gevraagd naar een cv en een motivatiebrief. Sommige bedrijven willen daarnaast referenties zien: namen en contactgegevens van mensen die bereid zijn in te staan voor jouw kwaliteiten. Maar hoeveel waarde heeft een referentie tegenwoordig nog?

4 reacties

  • Yoshua Kreukniet

    1 jaar geleden
    Er wordt bijna nooit gebeld over oud-werknemers. Beide keren melden we dat we slapeloze nachten hebben dat deze topper bij ons is vertrokken en we overtuigd zijn dat hij of zij de nieuwe werkgever naar een hoger level gaat brengen. Dat we de personen op staande voet hebben ontslagen en ontslag gegrond is verklaard bij de kartonrechter doet niet ter zake. Iemand die niet binnen ons team kan functioneren kan in een ander team juist uitblinken. We zijn al van de persoon af. No hard feeling.
  • J.C. Kattestaart

    1 jaar geleden
    Het klikt of het klikt niet.Met of zonder referenties.
  • Tonja Van Kampen

    1 jaar geleden
    Helaas hebben veel leidinggevenden goede schoolopleiding, maar weten niet met mensen om te gaan. Dus theoretisch goed maar praktisch onbekwaam. En die moeten je beoordelen?
  • Eduard Kreek

    1 jaar geleden
    Referenties zijn niks waard. Toen ik van werkgever wilde veranderen, vroeg mij nieuwe werkgever of ze contact mochten opnemen met mij huidige werkgever, daar had ik geen problemen mee. Ik werkte altijd na tevredenheid en er was nooit commentaar op mij werk sterke nog ik werd steeds terug gevraagd bij alle bedrijven. Ik werd afgewezen bij mij nieuwe werkgever, waar ik vroeg op welke gronden. Het kwam er op neer dat ik mij werk niet aan zou kunnen en zeer slecht werk leverde, ik was echt verbaast.
  1. Voetballer John-Henry leidt bijzonder dubbelleven: ‘Loop er niet mee te koop, maar stop het ook niet weg’
    PREMIUM

    Voetballer Jo­hn-Hen­ry leidt bijzonder dubbelle­ven: ‘Loop er niet mee te koop, maar stop het ook niet weg’

    Op zaterdag schiet hij de ene na de andere bal in het doel, op zondag leidt hij een dienst in een kerk. John-Henry Maasbach (29) is amateurvoetballer én predikant. Twee werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Toch kan hij ze goed combineren, al zal je hem nooit scheldend en agressief op het veld zien staan. ,,Als een jonge speler boven zijn theewater zit, zegt de rest: ‘Ga maar even bij John staan’.”
    Den Haag