Alle artikelen

Dé 4 plekken waar je vacatures vindt op LinkedIn. Heet van de naald. Met geheime tip!

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 06 september 2016 Categorieën: Algemeen, Candidate Experience 3.0, Jobmarketing 3.0, LinkedIn

Nee, je kunt niet meer zonder LinkedIn. Je wilt écht geen kans meer missen. Iedere vacature, ja, iedere vacature is het eerst bekend bij de mensen die nu werken waar jij wilt werken. Je wilt door hen gevonden worden en/of de vacature vinden. Heet van de naald. Wij (co-auteur Jacco Valkenburg* en ik) vertellen je hoe het werkt.

Over gevonden worden op LinkedIn. Je wordt gezocht en gevonden en daarop wel of niet uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Deze week hoorde ik nog van een 55-jarige monteur die nu via LinkedIn nieuw werk heeft. Het feit dat hij een tiptop LinkedIn profiel had gaf dé doorslag om hem uit te nodigen, zei de directeur! Zonder profiel was hem dat niet gebeurd. Ken jij de vijf ‒ bewuste en onbewuste ‒ aspecten die een rol spelen bij wel of niet uitgenodigd worden? Je leest ze hier.

Over vacatures vinden op LinkedIn. Vacatures worden er bekend gemaakt, zelfs nog voor er een officiële vacaturetekst is opgesteld. Heet van de naald dus. We ontsluiten alle vacatures voor in je dit blog!

De vier plekken waar je vacatures vindt zijn:

  1. Persoonlijke updates binnen je netwerk
  2. Updates van de bedrijven die je volgt
  3. In je vakgroepen onder ‘Vacatures’
  4. Zoeken onder ‘Vacatures’ of via de Job app


1.  Persoonlijke updates binnen je netwerk

Hier tref je vacatures aan van iedereen die bij het selectieproces betrokken is: de leidinggevende, vakcollega’s, P&O/corporate recruiters, bureau-recruiter of een bekende van hen. We delen hieronder twee real-life voorbeelden uit de afgelopen maand met je. Waarom delen zij deze vacatures in hun updates? Nou, omdat ze jou willen bereiken en omdat het – heel Hollands – gratis is. En, let op, hoe beter je netwerk in je vak is, hoe sneller jij van deze vacatures op de hoogte bent.**

vacatureblog-judith gerdessen

vacature blog account manager

Nieuw voorbeeld 🙂 op 8 september 2016:

vacature-blog-nieuw-voorbeeld-jpg


2.  Updates van de bedrijven die je volgt

Bedrijven delen op hun bedrijfspagina’s ook vacatures in hun updates en via het onderdeel ‘Careers’.

In de updates kan het gratis. Werkgevers, zoals hieronder woningbouwvereniging Ymere, doen dat, omdat ze hiermee doelgericht en dus gratis hun ‘volgers’ bereiken. Daarnaast heeft bijvoorbeeld een werkgever als Shell een speciaal ‘Careers’ onderdeel. Zij kopen dit in bij LinkedIn, omdat zij hiermee hun ‘employer brand’ ondersteunen en hun vacatures vindbaar zijn. Hoe dan ook, volg de bedrijven van je targetlist en je mist geen vacature meer.

vacature blog ymere.jpg


3.  In je vakgroepen onder ‘Vacatures’

In de vakgroepen vind je de vacatures die werkgevers hier veertien dagen gratis mogen plaatsen. Hier wordt natuurlijk óók veel gebruik van gemaakt! Zorg dan ook dat je in de grootste groepen van je vak zit. De vacatures daar zijn echt waardevol en niet te missen als je nieuw werk wilt veroveren. Wist je dat een deel van de groepen op LinkedIn ‘undercover’ is gegaan? Lees in dit blog hoe je de voor jou relevante groepen vindt en hoe je erin komt om deze waardevolle bron van vacatures te ontdekken.

NB. Er zijn ook groepen die enkel en alleen op vacatures ingericht zijn. Wat wij hier bedoelen is het tabblad ‘Vacatures’ in de vakgroepen.

vacature blog groep.jpg


4.  Zoeken onder ‘Vacatures’ of via de Job app

Onder de tab ‘Vacatures’ in het hoofdmenu van LinkedIn (bovenste balk) en via de Job App van LinkedIn, zie je als eerste de vacatures waarmee werkgevers betaald adverteren op LinkedIn. De vacatures die LinkedIn aan je toont worden gekozen op basis van de inhoud van je profiel, of op basis van de voorkeuren die je via de knop ‘Update je voorkeuren’ mogelijk al hebt opgegeven. Zo kan LinkedIn ze heel gericht (op basis van de trefwoorden in je profiel) bij jou onder de aandacht brengen. Dat doet LinkedIn bijvoorbeeld via hun vacaturemails en via de suggesties die LinkedIn je geeft wanneer je via deze tab of in de LinkedIn Job App zoekt. Je kunt zelf zoeken op functietitel, op gebied, senioriteit van de functie, de grootte van het bedrijf en/of de branche. En belangrijk; zodra je gaat zoeken vind je niet alleen de vacatures waarvoor bedrijven hebben betaald. LinkedIn laat je in de zoekresultaten álle banen zien die ze tegen zijn gekomen op banenwebsites van bedrijven en op vacaturewebsites.

Waarschuwing:
LinkedIn zoekt via de Vacatures-/Jobs-tab dus NIET in de vele vacatures die gratis gedeeld worden in de persoonlijke-, bedrijfs- en groepsupdates, zoals hierboven beschreven. Die updates kunnen vacatures laten zien die net ontstaan zijn! Wees dus daar waar de vacatures gratis bekend worden gemaakt, ook heet van de naald!

Geheime tip!!
We noemden het net al en dit is iets wat nog maar weinig mensen weten: LinkedIn laat je óók vacatures van buiten LinkedIn zien! LinkedIn struint – als je gericht gaat zoeken – ook alle op het internet*** geplaatste vacatures voor je af, passend bij je zoekopdracht. Handig! Je hebt dan twee vliegen in één klap: de vacature én de mensen bij deze werkgever in je netwerk. Super om hen te vragen om extra informatie, of een mooi duwtje richting de sollicitatietafel!

Gebruik ‘Vacaturemelding aanmaken’ en je treft de betaalde vacatures op LinkedIn en van het hele internet in je e-mail. Sinds 1 september 2016 kun je niet meer sorteren op datum, je ziet wel NIEUW bij een vacature staan. Met een vacaturemelding ben je up to date geïnformeerd van de online geplaatste vacatures.

Voor de echte heet van de naald vacatures, lees je nog weer even de waarschuwing hierboven.

vacature blog vacature meldingen def.jpg

We wensen je alle succes in het uitgenodigd worden met behulp van LinkedIn!

*Jacco is recruiter en co-auteur van ons boek ‘Solliciteren via LinkedIn’ van Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg. Van dit boek verscheen in juli 2016 een nieuwe bijgewerkte 15e editie.

**Bonustip: Heet van de naald zien welke updates iemand geplaatst heeft, bijvoorbeeld een intercedent? Dat doe je hier:

2016-08-22_16-12-30.jpg

***Op jaarbasis zijn er 2,2 miljoen on- en offline vacatures in Nederland, meer daarover in het volgende blog van Aaltje Vincent.

Wil jij ook álle ins en outs leren van werk vinden met LinkedIn? En Twitter en Facebook? Voor jezelf en/of voor je cliënten? Meld je dan nu aan voor de eendaagse training ‘Werk vinden met social media’ op 14 oktober in Utrecht! Download de brochure en lees de aanbevelingen!

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Dé 4 plekken waar je vacatures vindt op LinkedIn. Heet van de naald. Met geheime tip!
Schrijf een aanbeveling voor Dé 4 plekken waar je vacatures vindt op LinkedIn. Heet van de naald. Met geheime tip!
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!